Çin ve ABD birbirine girmek üzere

Çin ve ABD birbirine girmek üzere
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı ve Sözcüsü Demokrat siyasetçi Nancy Pelosi geçen hafta Tayvan’a gideceğini açıklarken, Çin’in Tayvan’a yakın bir konumda askeri tatbikatlar başlatmasına ilişkin “Tayvan bizim egemenlik alanımız. Buna izin vermiyoruz” ifadelerini kullandı.

Pasifik’te askeri gerilim artmaya başladı. Çin Tayvan bölgesinde askeri tatbikatlar başlattı. ABD’nin de bölgede üç adet Uçak Gemisi Taarruz Grubu bulunuyor ve olası bir müdahale durumunda Tayvan’a müdahale etmeye hazır mesafede konumlandı. Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping, yaşanan gerilimden ABD’yi sorumlu tutarak provokasyonlara son vermesi gerektiğini ifade etti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı ve Sözcüsü 82 yaşındaki tecrübeli Demokrat siyasetçi Nancy Pelosi, geçen hafta Tayvan’a gideceğini açıkladı.

Çin, “Tayvan bizim egemenlik alanımız. Buna izin vermiyoruz” dedi.

Ancak Nancy Pelosi, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya seyahatlerini kapsayan Asya turu sırasında Tayvan’a da gideceğini açıkladı.

Dün, Tayvan yetkilileri, Nancy Pelosi’nin bölge saatiyle 22.20’de, yani Türkiye Saati ile 15.20’de Tayvan’a gideceğini ifade etti. Tayvan saati, Türkiye’den 5 saat ileride.

ÇİN TAYVAN’A YAKIN BİR KONUMDA TEYAKKUZA GEÇTİ

Çin, bölgede gerçek mühimmatlı askeri tatbikatlar başlattı. Çin donanmasına ait üç uçak gemisi ve beraberlerindeki firkateynler, destroyerler, denizaltılar ve kruvazörler, Tayvan’a yakın bir konumda teyakkuza geçti.

ABD’nin de bölgede üç adet Uçak Gemisi Taarruz Grubu bulunuyor. Savaş uçakları ve nükleer bombardıman uçakları taşıyan bu uçak gemileri ve onlara bağlı onlarca gemi, “olası bir çatışma ve askeri gerilim” durumunda Tayvan’a müdahale etmeye hazır bir mesafede konuşlandı.

Tayvan askeri yetkilileri, ordunun teyakkuza geçtiğini, vatandaşlara bomba sığınaklarının konumlarının verildiğini ve hem sivil savunma, hem askeri tatbikat icra edildiğini açıkladı.

Tayvan hava kuvvetleri, “Gerekirse Nancy Pelosi’nin uçağını güvenli bir şekilde Tayvan’a ulaştırmak için güvenli hava koridoru” kurmak üzere hangarlardaki uçakları, muharebeye hazır hale getirdi.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA: BUNDAN ÇİN SORUMLU OLACAKTIR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Nancy Pelosi’nin olası Tayvan ziyareti hakkında açıklamalarda bulundu: “Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti tamamen kendi kararı. Biz ona ne yapacağını söyleyemeyiz. Tayvan''ı ziyaret etme hakkı var. Ancak bir kriz çıkarsa, bundan Çin sorumlu olacaktır. Çin, ortalığı kızıştırmamalı.”

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping ise, yaşanan krizden dolayı ABD’yi işaret etti: “Amerika, Güney Çin Denizi’nde provokasyonlara son vermeli. Ortalığı germemeli.”

ÇİN “VURURUZ” DEMİŞTİ

Çin devlet kanalı, Çin ordusunun Nancy Pelosi’nin uçağını ve onu koruyan Amerikan savaş uçaklarını “Güç kullanarak” durdurabileceğini ve işe yaramazsa “vurabileceğini” açıkladı.

Çin’in açıklamasından sonra ABD’nin bölgedeki askeri üsleri alarm durumuna geçti.

Çin, ABD ve Tayvan silahlı güçleri, bölgede yaşanabilecek olası bir askeri gerilime karşı hazır vaziyette.

BORSADA DÜŞÜŞ

Asya borsalarında, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi''nin olası Tayvan ziyaretine ilişkin endişelerle haftanın ikinci işlem gününde sert düştü. Çin, Japonya ve Hindistan borsaları güne yüzde 2 düşüşle başladı.

ÇİN ORDUSU: “SAVAŞA HAZIRIZ”

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, “Askerlerimiz savaşa hazır” başlığı ile tatbikat videosu yayınladı.

Tayvan Boğazı yakınlarında gemilerle ve Tayvan’a sadece 180 km mesafedeki Fuijan bölgesinde uzun menzilli füzelerle yapılan tatbikatta, Tayvan senaryosu üzerine talim yapıldı.

İlgili Haberler