Çin'den ABD'ye sürpriz ziyaret

Çin'den ABD'ye sürpriz ziyaret
Uzun süredir büyük bir rekabet içerisinde olan Çin ile ABD, Gazze'de ve Ukrayna'da yaşanan olayları görüşmek için bir araya geliyor. Çin Dışişleri Bakanı, ABD'ye gidecek.

Özellikle Gazze'deki ve Ukrayna'daki savaşı görüşmek üzere Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'nin başkenti Washington'a gidiyor. Perşembe günü başlayacak ziyarette Yi ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'la bir araya gelecek.

Çin'in bir numaralı diplomatı Wang Yi'nin ABD lideri Joe Biden'la buluşup buluşmayacağı netleşmiş değil ancak diplomasi trafiğinde İsrail'in Gazze'yi yerle bir eden savaşının yanı sıra Ukrayna'nın da masaya geleceği belirtiliyor.

Pazartesi günü geç saatlerde İsrailli mevkidaşı Eli Cohen ve Filistinli mevkidaşı Riyad Malki ile telefon görüşmeleri gerçekleştiren Wang Yi, mevcut tabloyu 'savaş ve barış arasında büyük bir seçim' sözleriyle niteledi.

Pekin yönetiminin iki devletli çözüme desteğini yineleyen Çin Dışişleri Bakanı, halihazırda devam eden çatışmalardaki binlerce can kaybından derin üzüntü duyduğunu da ekledi.

Ortadoğu'nun ezeli düşmanları İran ve Suudi Arabistan'ın yıllar sonra normalleşme için ilk adımı atmasında önemli bir rol oynayan Çin, devam eden savaşta da arabuluculuk için çaba gösteriyor. Pekin yönetimi, Ortadoğu özel temsilcisi Zhai Jun'u geçen hafta bir dizi görüşme için bölgeye gönderdi.