Cine 5 neden kapandı? Bir dönemin efsanesiydi. Çocukların vazgeçilmez kanalıydı

Cine 5 neden kapandı? Bir dönemin efsanesiydi. Çocukların vazgeçilmez kanalıydı
Şifreli yayın yapan ilk özel televizyon kanalı olarak tarihe geçen Cine 5 özellikle çocuklar tarafından çok sevilen bir kanaldı. Ancak dönemin yönetiminin izlediği yanlış politikaları sebebiyle kapatıldı. İşte detaylar...

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; Afacan Dennis, Türkiye ve Avrupa Ligi maç yayınları, gece kuşağı, Afacan Louie, Carl², Ninja Kaplumbağalar, Hugo, Emmy ödüllü Tutenstein, Oz, Çocuklar Duymasın, Ayrılsak da Beraberiz, A Takımı, Doctor Who ve 8 yaşındaki Cedric gibi çocukların izlemekten keyif duyduğu o çizgi filmler Cine 5''te yayınlanıyordu. Taa ki o gün gelene kadar...

İlk olarak Cine 5 1993 yılında “bankacılığın altın çocuğu” olarak anılan, İktisat Bankası’nın sahibi ve Show TV’nin de kurucusu olan medya patronu ve iş insanı Erol Aksoy tarafından kurulmuştur. Ülkemizdeki ilk özel televizyon kanalı değildi ancak şifreli yayın yapan ilk özel televizyon kanalı olarak kayıtlara geçmiştir. Çeşitli yöntemlerle ekranda yer alan şifreyi okumanın mümkün olduğu o dönemlerde iddia edilmiştir. 

O dönemlerde Süper Lig’in yayın haklarını elinde bulunduran Cine 5, 700 bin kadar üye sayısına ulaşmıştı. Sadece Süper Lig değil şifresiz 5-10 dakikalık yetişkin içerikleri de yayınlanmıştır. Amaç; izleyiciyi Cine5’e özendirmek ve müşteri olarak çekebilmekti.

Ancak o dönemlerde yayının çok pahalı olduğu bilinen bir şeydi. Asgari ücret yaklaşık 3,5 milyonken kanalın abonelik ücreti 15 milyondu. Dolayısıyla bir süre sonra herkesin izleyebileceği bir kanal olmaktan olmaktan çıktı.

2004 yılında, Cine5’i de elinde bulunduran iş insanı Erol Aksoy’un İktisat Bankası üzerinden doğan borçlarından ötürü Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Cine5’e el koydu ve Cine5’in yönetimini devraldı. TMSF iki yıl boyunca kanalda yayın yaptı ancak Aksoy borçlarını ödeyeceğini taahhüt ederek tekrar kanalda söz sahibi olmayı istedi. Ancak istediği verilere ulaşamayan Aksoy en çok gelir sağladığı spor müsabakaları yayın haklarını Lig Tv’ye kaptırdı.

Borçlarını ödeyemeyen Aksoy''un elinden Cine 5 tekrar alındı ve artık söz hakkı sadece TMSF''ye aitti. Günümüzde pek çok değerli konut, arsa ve fabrikayı gerek devlet gerek şahsi olarak satın alan (ya da kiralayan) Katar menşeli şirketler, geçmişte de vardı ve 2011 yılında Cine5, TMSF tarafından Katar merkezli medya grubu Al Jazeera (El Cezire)’ye 40,5 milyon dolara satıldı.

Erol Aksoy bu kanalın Katarlılara satılmasına itiraz etti ve Danıştay''a başvurdu. Danıştay’ın “satış iptal edilmeli” kararını uygulamayan TMSF, satışı 2011 yılında tamamladığını ve 3 yıl önce devletin yaptığı bir satışı iptal etmesinin Türkiye’nin dışarıdaki imajına zarar vereceğini iddia ederek kararı uygulamayacağını açıkladı.

Aksoy bu kez de 2014 yılında Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Al Jazeera, Anayasa Mahkemesi''nin de benzer bir karar vereceğini sezmiş olacak ki; 30 Aralık 2015’te Anayasa Mahkemesi’nde dava devam ederken Cine5’i kapatma kararı aldı ve Cine5 kapatıldı.

Anayasa Mahkemesi’nde 2015 yılında başlayan hukuk mücadelesi 2020 yılında sona erdi ve Anayasa Mahkemesi de tıpkı Danıştay’ın verdiği karar gibi Erol Aksoy’u haklı buldu. Erol Aksoy bu süreçte dönemin parasıyla Cine5’e İngiltere’de 100 milyon dolara müşteri bulduğunu ama TMSF’nin Cine5’i zararına Katarlı medya şirketine sattığını da açıkladı.

İlgili Haberler