Deniz Yavuzyılmaz: "Hem zehirlendik, hem zarar uğratıldık"

Deniz Yavuzyılmaz: "Hem zehirlendik, hem zarar uğratıldık"
2018 Sayıştay raporuna göre TÜBİTAK 2013 yılında başlattığı MİLKAS ve MİLTES projeleriyle termik santrallerin filtrelerini yerli üretimle karşılama kararı aldı. Birinci aşaması tamamlanan proje 2015 yılında ikinci aşamasına geçirilirken durduruldu.

MEHMET AKGÜN/YENİÇAĞ

Projenin sudan sebeplerle durdurulduğunu söyleyen CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Eğer projeler devam ettirilseydi. Bu filtreler yerli ve milli olarak üretilecek, paralar ülkemizde kalacak hem de filtreleri 5 kat daha ucuza yapma imkanımız olacaktı” dedi.

TÜBİTAK’ın filtre projesi hakkında bilgi veren Yavuzyılmaz, “1989 tarihinden bu yana gerçekleştirilen TÜBİTAK Bilim ve Teknolojileri Yüksek Kurulu toplantısı(BTYK) 11 Haziran 2013 yılında gerçekleştirdiği toplantıyla özelleştirme sürecine giren termik santrallerinin yerli kükürt arıtma tesisinin olmadığı ve bu tesislerin yerli ve milli olarak üretiminin yapılması kararını alıyor. “Milli Termik Santral Kükürt Arıtma Sisteminin Geliştirilmesi ve Yerlileştirilmesi(MİLKAS)” projesi yürürlüğe giriyor” dedi.

"5 KAT DAHA UCUZA YAPMA İMKANIMIZ OLACAKTI"

Kararın ardından aktif olarak kullanılmayan ve atıl durumda bekleyen Soma A Termik Santrali’ne yapılabileceğinin kararlaştırıldığını ifade eden Yavuzyılmaz, “2015 yılında projenin birinci fazı gerçekleştiriliyor ancak ikinci fazına geçildiği anda sudan sebeplerle proje engelleniyor. Ayrıca 1989 yılından beri toplanan BTYK’da 2016’da ki toplantının ardından bir daha toplanmıyor ve kurul bir şekilde akamete uğratılıyor” şeklinde konuştu.

Filtre olmadığı için kapatılan 5 termik santral olduğunu hatırlatan Yavuzyılmaz, “2018 yılında 18 Mart Çan Termik Santraline filtre takılması için 289 milyon 444 bin lira harcanmış, buradan yola çıkarak bir hesaplama yaparsak kapatılan 5 termik santrale filtre takmak isterseniz 3 milyar 600 milyon lira harcamak zorundasınız. Eğer TÜBİTAK’ın MİLTES ve MİLKAS projeleri devam ettirilseydi. Bu filtreler hem yerli ve milli olarak üretilecek, hem paralar ülkemizde kalacak hem de 5 kat daha ucuza yapma imkanımız olacaktı” ifadelerini kullandı.