Uzmanı açıkladı. Deprem sonrası stres bozukluğuna karşı 6 önemli adım

Uzmanı açıkladı. Deprem sonrası stres bozukluğuna karşı 6 önemli adım
Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, deprem sonrası stres bozukluğuna karşı 6 önemli adımı açıkladı.

CNNTÜRK’te yer alan habere göre; Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, “ülke olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte hepimiz aynı gemideyiz bu gemi içerisinde hepimiz yaralar aldık, kayıplar yaşadık ve ne yazık ki yaşamaya devam ediyoruz” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.

Müge Leblebicioğlu Arslan’ın açıklamaları şu şekilde:

SOSYAL MEDYA VE HABER KANALLARINA AŞIRI MARUZ KALMAKTAN KAÇININ:

Bu süreçte belirsizliğin oluşturduğu kaygıyla baş edebilmek için sosyal medya ve haber kanallarına sürekli olarak kendinizi maruz bırakıyor olabilirsiniz. Bu noktada bilgi edinecek ve yardımcı olacak kadar sosyal medyayı kullanmak ikincil travmanın oluşumunu önlemek açısından oldukça önemli.

GÜVENDESİN MESAJI VERİN:

Günlük rutinlerimizle kendimize özellikle şu dönemde en çok ihtiyaç duyduğumuz ‘’güvendesin mesajını’’ verebiliriz. Rutinlerinize devam etmek için çabalayın: Rutinler içinde bulunduğumuz yoğun belirsizlik halini bir nebze belirli hale getirerek kişinin kendisini güvende hissetmesini sağlar. Belirli bir yerde ve saatte yemek yemek, temizlik yapmak, sohbet etmek, çocuğunuzla ilgilenmek, belirli bir yerde yürüyüş yapmak vb. günlük rutinlerinizi bu süreçte yeniden oluşturmaya çalışın.

FİZİKSEL SAĞLIĞINIZI İHMAL ETMEYİN:

Dengeli beslenme, düzenli uyku ve varsa kullanılan ilaçların takibi bu süreçte oldukça önemli.

DUYGULARI İFADE EDİN VE TEMAS HALİNDE OLUN:

Gün içerisinde yakınlarınızla ‘’Ne hissediyorum?, Hangi görüntüden nasıl etkilendim?, Neyden korktum? Aklımdan çıkmayan görüntü ne?‘’ vb. duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak travmanın izlerini silmeye yardımcı olacaktır. Tam tersi ‘’Erkek adam ağlamaz. Kocaman adam oldun. Güçlü ol. Güçlü olmalısın.’’ gibi ifadelerden kaçının. Bu ifadeler kişinin duygularını bastırmasına ve travmayı işlemede zorlanmasına neden olacaktır. Benzer şekilde çocuğun duygularını ifade etmesine izin vermek, yaşına ve gelişim düzeyine uygun somutlaştırmalar yapmak travmayı işlemesine yardımcı olacaktır. Afet bölgelerine bireysel ve toplumsal destek vermek psikolojik iyi olma halimize yardımcı olacaktır. Ruh ve beden bir bütündür.

YAS TUTMA SÜRECİNİZE İZİN VERİN:

Unutulmamalıdır ki herkesin yas tutma süreci biriciktir. Bu zorlu süreçte yargılayıcı dilden ziyade kapsayıcı dili kullanmaya ihtiyacımız var. Kullanalım ki bireysel ve toplumsal ruh sağlığımızı koruyabilelim.

PSİKOLOJİK DESTEK ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN:

Hissettiğiniz duygu durum giderek artıyor ve baş etmekte güçlük oluşturuyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek alın. Belki biraz zaman alacak ancak birlikte iyileşeceğiz.

İlgili Haberler