Bereketli bir sezon için ‘vira bismillah’

Bereketli bir sezon için ‘vira bismillah’
Balıkçılar, av yasağının kalkmasıyla “vira bismillah” diyerek denize açıldı.

Ağlar balık doldu

Ordu’da istavrit palamut ve barbun İstanbul’da sardalya ve istavrit ağlara takılırken Egeli balıkçı umutsuz.

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle Ege, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz’de binlerce balıkçı, bereketli bir sezon geçmesi ümidiyle denizlere açıldı. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği, yeni balık av sezonunu Sarıyer Kireçburnu’nda düzenlediği etkinlikle kutladı. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, bütün balıkçılara bol ve bereketli bir av sezonu dileğinde bulundu. Sagun, yeni av sezonunun verimli olacağı kanaatinde olduğunu ifade ederek, “Görünen şu ki iyi bir hamsicilik olacak. Dikkat edin balıkçılık demiyorum, hamsicilik diyorum. Hamsi, bizim için farklı bir şeydir. Hamsinin yanında palamutun da bereketli olacağı kanısındayız” diye konuştu. Sarıyer Kireçburnu ve Rumelifeneri açıklarında yılın ilk avında ağlara sardalya ve istavrit takıldı.

Karadeniz bereketli

Ordu’da denize açılan balıkçılar sezona iyi başladıklarını ilk gece istavrit, palamut ve  barbun avladıklarını söyledi. Balıkçılar, “Sezonu istavrit avıyla aştık. Palamut’un 15 Eylül’den sonra suların da soğumasıyla birlikte çoğalacağını düşünüyoruz.Bu sezon hamsinin de çok olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Samsun’da ilk gün en fazla palamut ve istavrit avlandı. İzmir’de avın ilk günü bin kasa sardalya avlayan Yaşar Reis 2 teknesinin kaptanlarından Saim Kopuz,  ilk gün bereketli bir av yaşadıklarını ancak Ege’de sezonun zor geçeceğini söyledi.

 

 

Palamut Karadeniz’de 8 Marmara’da 20 TL’ye satılıyor

Güney Marmara’nın en önemli balıkçılık merkezlerinden Bandırma Körfezi’nde hamsi bereketi yaşanıyor. Balıkesir Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Nihat Işık, “Hamsinin kasası 100, uskumrunun 200 liraya satıldı. Bu şekilde giderse vatandaş ucuz balık yer” diye konuştu. Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde 10 yıldan beri görülmeyen Erdek uskumrusu da avlandı. Balık halindeki mezatın ardından tezgahları süslemeye başlayan mevsimin ilk Hamsi’si kilogramı 8, Uskumru 25, Lüfer 40 ve Palamut’da tanesi 20 liradan satışa sunuldu. Samsun’da Palamut’un tanesi 8 liradan, İstavrit kilosu 7, Barbun kilosu 15 liradan satıldı. Ordu’da İstavrit kilosu 8 liradan, Palamut tanesi 10 liradan, Barbun ise kilosu 20 liradan tezgahlarda yerini aldı.