Dikey şekilde soydular kilosunu 200 TL'den sattılar

Dikey şekilde soydular kilosunu 200 TL'den sattılar
Manisa'da cennet hurması yetiştiren çiftçiler, taze olarak pazarlamakta zorlandığı meyveyi dikey şekilde keserek kuruttu. Kuru meyvenin kilosunu 200 TL'den satan köylüler ürünlerinin İngiltere, Hollanda ve Fransa'ya ihraç edildiğini belirtti.

AA'nın haberine göre, Manisa’nın Alaşehir ilçesinde farklı meyveler yetiştiren çiftçiler, alternatif ürün olarak cennet hurması yetiştirmeye başladı. İlk ürünlerini 10 yıl önce alan üreticiler, üretimi hızla yaygınlaştırdı.

Bölgede yaklaşık 1500 dönüm araziden 650 ton ürün alan çiftçiler, meyveyi taze olarak pazarlamakta sıkıntı yaşadı. Üzüm, kayısı, incir ve domatesin kurutularak pazarlanmasını örnek alan üreticiler, cennet hurmasında da bu yöntemi uyguladı.

Alaşehirli üretici Dursun Uysal 800 metrekarelik serada 80 tona yakın meyve kuruttuklarını, talebin hızla artması nedeniyle diğer üreticilerden de meyve alarak kurutup piyasaya sunar hale geldiklerini anlattı.
Cennet hurmasında katma değeri artırmak için 10 yıl önce çalışmalara başladıklarını belirten Uysal, şöyle konuştu:

7 KİLODAN 1 KİLO ÇIKIYOR

"Yeğenimin balkonda yaklaşık 40 kilogram kurutmasıyla bu üründe bir gelecek ve umut olduğunu gördük. İlk etapta talepte belki zor oldu ama 8-10 yıllık süreçte seralarımızın kapasitesi 80 tona kadar yükseldi. Şu anda kuru meyveyi iyi bir şekilde pazarlıyoruz.

Yaş meyveye göre daha iyi bir pazarı var. 5 yıl öncesine kadar bu meyveyi satamıyorduk. Tüccar beğenmiyordu, seçiciydi, dere kenarlarına döküyorduk hayvanlar yesin diye. Ama bu kurutma sektörü piyasaya girince en küçüğünden en irisine kadar iyi bir pazar edinildi."

Hasat sezonuyla birlikte bahçeden toplanan meyveler kabukları dikey bir şekilde soyularak bu iş için geliştirilen özel seralarda tellere asılıyor. Cennet hurmaları yaklaşık 40 günde kuruyor. 5-7 kilogram yaş meyveden 1 kilogram kuru ürün elde ediliyor. Yaşken kilogramı 20 liradan satılan cennet hurmasının kurusu, kilogramı 200 ila 220 liradan alıcı buluyor.

Kurutulması sayesinde raf ömrü de uzayan cennet hurması iç pazarın yanı sıra ihracata da gönderiliyor. Aracı firmalara verdikleri 30 ton kuru cennet hurmasının geçen yıl İngiltere, Hollanda ve Fransa’ya ihraç edildiği belirtiliyor.

a-001.jpg

b.jpg

c.jpg

d.jpg

e.jpg

f.jpg

g.jpg

h.jpg

k.jpg

z.jpg