Teklif dondurulsa da gündem yine HSYK

Teklif dondurulsa da gündem yine HSYK
Haftalardır gündemden düşmeyen HSYK teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri donduruldu ancak, gündemdeki yerini koruyor.

Teklifin görüşmeleri sırasında yaşanan gerginliğin ardından, Meclis Başkanı Cemil Çiçek devreye girdi. Çiçek, HSYK’nın yapısını “Anayasayla değiştirin” çağrısıyla 4 siyasi parti grubunun yöneticileriyle görüştü. İktidar geri adım atarken, muhalefetin, Anayasa değişikliği için şart koştuğu talep gerçekleşerek AKP teklifin Genel Kurul’daki görüşmelerini dondurdu. Şimdi gözler iktidar partisinin “Anayasa çağrısına” muhalefetin vereceği yanıta çevrildi.

CHP belirleyecek

HSYK’nın yapısını değiştiren yasa teklifiyle ilgili siyasi trafik bu hafta da sürecek. Anayasa değişikliğine baştan kapılarını kapayan MHP’de farklı bir adım beklenmiyor. BDP ise kapılarını en baştan açan tek parti, CHP kilit parti. AKP, Anayasa değişikliği için CHP’den gelecek “olumlu ya da olumsuz” yanıtı bekleyecek. CHP’nin, iktidarın “Anayasa” çağrısına vereceği yanıt, HSYK teklifinin kaderini değiştirecek. CHP “evet” derse teklif tamamen çekilecek. 
Ancak, CHP’nin, “hayır” demesi durumunda ise AKP teklifi her an gündeme yeniden getirmek için Genel Kurul’da tutacak. TBMM Genel Kurulu’nun bu haftaki gündeminde yine tartışmalı bir kanun var. İçinde internet ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine yarın başlanacak. Tasarıda, başta internet ile ilgili düzenlemenin yanı sıra tartışmalı maddeler var. Muhalefetin bu düzenlemelere de karşı çıkması bekleniyor.