Tahvil piyasasında gerilim tırmanıyor

Tahvil piyasasında gerilim tırmanıyor
Tahvil piyasasında gerilim tırmanıyor

FED’in varlık alımları ile ilgili sinyali sonrasında dolar da güçlenme ve tahvil piyasalarında yönün yukarı gitmesi sonras

FED’in varlık alımları ile ilgili sinyali sonrasında dolar da güçlenme ve tahvil piyasalarında yönün yukarı gitmesi sonrasında bir süredir gündeme tutulan tahvil piyasasında balon uyarıları arttı

 

FED Başkanı Ben Bernanke’nin gelecek birkaç ay verilerine bakılarak varlık alımlarının sınırlandırılması için karar vereceklerini açıklaması tüm dünya piyasalarından yankı buldu. Özellikle dolarda yaşanan değer artışı ve tahvil piyasasındaki dalgalanma ile gelişmekte olan ülkelerde liderliğinde gerilimin arttığı görülüyor.

 


Uyarılar artıyor

 


Açıklamalar ardında tahvil piyasasın için uyarılar artarken en son konuya dair uyarı Fransız devi Societe Generale’den geldi.  ABD ve Japon tahvil piyasasında yönün yukarı dönmesi ile dengenin bozulduğu uyarısında bulundu. SocGen analisti Patrick Legland’ın yatırıcılarına gönderdiğin notta,  yıl sonu için ABD 10 yıllıklarında yüzde 2.57 seviyelerini bekledikleri açıkladı. Legland’ın hazırladığı raporda tahvil piyasasında balon oluştuğu kaydedilirken bu balonun ne zaman patlayacağı yönünde henüz net bir görüş olmadığını belirtti. Endişe yaratabilecek sinyaller aldıklarını dile getiren SocGen analisti, volatilitenin yükseldiği ve piyasaları baskı altına soktuğu kaydedildi. Japonya tarafında görülen bozukluğun geçmiş yıllardan gelen dengelenme çabası olduğunu kaydeden Leglang, BoJ’un bundan sonraki adımlarının balonun patlamasında hayati önemine dikkat çekti. Goldman Sachs’tan Francesco Garzarelli de gönderdiği haftalık nokta yatırımcıları uyardı. 10 yıllarda yıl sonu hedefinin yüzde 2.5 olduğunu açıklayan Garzarelli fiyatlamalarda yüksek volatilite karşısında uyardı.

 

Bernanke’ye halef aranıyor!

 

Dünya piyasaları, görevinde ikinci dönemin sonuna gelen ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin ağzının içine bakıyor. Özellikle son aylarda Bernanke’nin parasal genişlemeyle ilgi açıklamaları, piyasanın rotasını çizdi. Ben Bernanke’nin teşvikler konusunda nasıl bir adım atacağını merak eden yatırımcının kafasına takılan bir diğer soru da, Ocak 2014’te FED Başkanı olarak süresini dolduran Bernanke’nin yerine kimin geleceği ve Amerikan Merkez Bankası’nın nasıl bir para politikası izleyeceği.  Tahmin edilenin dışında, Bernanke’nin yerine en iyi ismin kim olacağı sorusuna; yatırımcıların yüzde 26’sı ’Yellen’ olarak cevap verdi. İkinci isim yüzde 11 ile Timothy Geithner. Şu an İsrail Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Stanley Fischer, yüzde 7 ile Bernanke’nin yerine bu görevi en iyi yürütecek kişiler arasında kabul ediliyor.