Yunanistan Yanya’da petrol ve gaz buldu

Yunanistan Yanya’da petrol ve gaz buldu
Yunanistan Yanya’da petrol ve gaz buldu

Norveçli uzmanlar Yunanistan’ın Yanya ve Ege Denizi’nde yaptığı yeni araştırmalarda petrol ve

Norveçli uzmanlar Yunanistan’ın Yanya ve Ege Denizi’nde yaptığı yeni araştırmalarda  petrol ve
doğal gaz yataklarının bulunduğunu açıkladılar

 

Norveçli PGS şirketinin Yunanistan’ın Yanya Denizi’nde yapmış olduğu sismik araştırma sonuçlarına göre Yanya Denizi’nde yeni doğal gaz ve petrol yatakları bulundu.
PGS şirketi, Yanya Denizi’nde ve Girit Adası’nın güney açıklarında 12 bin 500 kilometrelik alanda yaptığı ve Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geçmişte 8 bin 500 kilometrelik alanda yaptığı eski sismik araştırma verilerini derleyerek Atina’da petrol sanayicilerine bir sunum yaptı.
Sunumda veriler üzerinde incelemelerin tamamlandığı beş sismik hatla ilgili bilgiler verildi. Sözkonusu beş hattın tamamı Yanya Denizi’nde bulunurken, birincisi Amvrakikos Körfezi’nin kuzeybatı bölümünde, ikincisi Arnavutluk ile olan deniz sınırları yakınında, üçüncüsü Peloponissos’un güneybatısı ile İtalya deniz sınırları arasında, dördüncüsü Katakolo açıklarında ve beşincisi de Kerkira’nın kuzeybatısında bulunuyor.

 


40 petrol şirketi
Sunumun yapıldığı etkinliğe 40 büyük petrol şirketinden 150 kurmay ve 120 ülkeden yatırım kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Atina’da gerçekleştirilen sunuma katılan dünyaca ünlü petrol firmalarından bazıları ise şöyle: Shell, Exxon Mobil, Chevron, E.ON, Noble Energy, Gazprom, RWE, Adlat Investment, Anna Energy, Circle Oil plc, Hunt Oil Company of Romania, ANCAP, Joshua Capital, TPAO, Spectrum, Turkish Petroleum Corporation, Petronas, Blacbourn Geo Consulting, Nijerya ve Afganistan enerji bakanlıkları.
PGS şirketi uzmanları özellikle Yanya Denizi’nin kuzeyinde İtalya ve Arnavutluk’taki petrol ve doğal gaz yataklarına benzer hidrokarbon kaynağının olduğunu dile getirdi.
Norveçli uzmanlar Girit Adası’nın güney bölgesiyle ilgili olarak ise bu bölgenin henüz incelenmediğini ifade ederken, sismik araştırmalardan elde edilen sonuçların tamamının 2014 yılına kadar inceleneceği ifade ettiler.
2014 yılından itibaren petrol şirketlerinin verileri satın almaya başlaması bekleniyor.

 


Fiyat savaşlarının anahtarı İran’da

Batılı ülkelerin İran’a karşı yürüttüğü yaptırımların sona ermesi halinde petrolde fiyat savaşlarının yaşanabileceği belirtildi. Yeni seçilen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Ağustos ayında göreve gelmesinden bu yana İran ile ABD arasındaki gerilim azaldı. İki ülke arasında düzelme yoluna giren ilişkilerin, Batılı güçlerin İran’a uyguladığı yaptırımların önümüzdeki yılın başlarında kaldırılmasına neden olabileceği belirtildi. İran’ın nükleer programını zayıflatmaya yönelik yaptırımlar nedeniyle ülkenin petrol ihracatı 2012 başından bu yana yarı yarıya gerileyerek günde 1 milyon varile kadar düştü. Commerzbank Stratejisti Barbara Lambrecht, “Piyasada şu anda (geçen yıla göre) günde 1 milyon varil petrol açığı var. Piyasadaki arz bolluğuna baktığımızda bu 1 milyon varile talep olmadığını görebiliriz” dedi.

 


İndirim bekleniyor
Yaptırımların kaldırılması halinde İran’ın petrolünü hatırı sayılı bir indirimle satması gerekeceğini belirten Lambrecht, bunun petrol üreticileri arasında fiyat savaşlarına yol açabileceğini söyledi. Commerzbank bu hafta içerisinde 2014 yılı Brent tipi ham petrol fiyatları için öngörüsünü 115 dolardan 106 dolara indirdi. İran’ın petrol rezervlerine ek olarak, karasularından çıkmasına izin verilmeyen petrol tankerlerinde 26 milyon varil ham petrol bulunuyor.

 

Bir ayda yüzde 10 düştü

Küresel piyasalarda petrol Temmuz fiyatlarına gerilerken, son 1 ayda yüzde 10 değer kaybeden ABD ham petrolü 5 ayın en düşük fiyatlarında işlem görüyor. Son dönemde ABD ham petrolünde stokların artması ve doların yaşadığı değer kazancı petroldeki gerilemenin nedeni oldu.
ABD ham petrolü 93 dolar seviyesine geriledikten sonra dün açıklanan verinin stoklarda sürpriz şekilde azalmaya işaret etmesinin ardından, fiyatlar yön değiştirerek 94 dolara kadar yükseldi. ABD ham petrolü Eylül ayında 110 dolar seviyesine kadar yükselmişti. Yılbaşından bu yana ham petrol fiyatları hala yüzde 1’e yakın primli seyrediyor. Brent petrol de Ağustos sonunda 117 doları aşmıştı Brent petrolde yaşanan düşüş son ayda yüzde 3’e yaklaşırken, ABD ham petrolü ile arasındaki makas da açılmaya başladı. Son 2 ayda ABD’de işlem gören petrol vadelileri yüzde 12.50’e varan değer kaybı yaşarken, Brent petroldeki düşüş yüzde 5,63 oldu. Yatırım bankası Goldman Sachs’ın Brent fiyat öngörüsü yılsonu için 108 dolar iken, Bank of America Merrill Lynch ise ABD ham petrolünün yıl sonunda 100 dolar seviyesinden işlem görmesini bekliyor.