Demokrasi fiyasko oldu

Demokrasi fiyasko oldu
Demokrasi fiyasko oldu

Mursi’nin kendisini firavuna dönüştürmeye çalıştığını ve meşruiyetini kaybettiğini belirten muhalif lider Baradey, “

Mursi’nin kendisini firavuna dönüştürmeye çalıştığını ve meşruiyetini kaybettiğini belirten muhalif lider Baradey, “Ordu harekete geçmeseydi alternatifi iç savaştı. Durum Somali’deki kadar kötüleşebilirdi” dedi

 

Mısır’da ordunun yönetime el koyması ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hükümetinin devrilmesinin ardından siyasi sistemi yeniden başlatmak gündeme gelmesine karşın konunun uzmanları,  ülkenin demokrasi deneyiminin büyük bir fiyaskoyla sonuçlandığı yorumunu yapıyorlar. Geçen yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasi İslamcılara karşı ağır bir yenilgi alan laik muhalefetin liderleri, aslında yaşananlar bu kelimelerin çoğu tanımına uysa da, Mısır’da olanları tanımlamak için “darbe” ya da “müdahale” sözcüklerini kullanmaktan kaçınıyorlar. Bunun yerine, silahlı kuvvetlerin halkın talepleri doğrultusunda hareket ettiğini söylüyorlar. Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e “Artık süren doldu” dedikten sonra Mısır’ı yönetmeye başladığında orduyu yüksek sesle eleştirilenlerden biri olan muhalif lider Muhammed el Baradey, ülkenin iki arada bir derede kaldığını belirtti. Baradey, Mursi’nin kendisini bir firavuna dönüştürmeye çalıştığını ve bu süreçte meşruiyetini kaybettiğini söyledi. Baradey, “Ordu harekete geçmeseydi alternatifi iç savaştı. Durum Somali’deki kadar kötüleşebilirdi” dedi. Mısır demokrasisinin emekleme çağında olduğunu savunan Baradey, “Burada Avrupa, ya da Amerikan demokrasisinin standartları uygulanamaz. Ordunun adımları devrimi doğru yola koyacak” diye konuştu. Mısır için en iyi senaryo ordunun zoruyla bir sükûnet dönemine girilmesi. Baradey siyasetin süreceğini ve bunu seçimlerin izleyeceğini savundu.

 


En kötü senaryo

 


En kötü senaryo ise, ordunun önlemeye çalıştığını söylediği şiddetin bir cihat kasırgası olarak geri dönmesi. Ülkedeki en büyük siyasi ve sosyal hareket Müslüman Kardeşler’in liderleri ve siyasi partisi 2011’den önce olduğu gibi tutuklandı. Ordunun müdahalesi Mısır’ın dev ekonomik sorunlarının çözümü için tek başına yeterli değil. Ülke de derin bir bölünmüşlük var. Bu, yeni bir dönemin başlangıcı için iyi değil.

 


Mansur’a tavır

 


Ülkedeki İslamcı partiler de Müslüman Kardeşler üyesi Mursi’yi destekleme kararı aldı. Böylece ülke tam anlamıyla ikiye ayrılmış bir görüntü verirken, İslamcı Nur Partisi, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur’un yayımladığı anayasal kararnameyi reddettiklerini duyurdu. Radikal İslamcı Selefi eğilimli Nur Partisi, Mansur’un bir kararname yayımlamadan önce topluma ve siyasilere danışması gerektiğini, ülkenin birliğini istediklerini belirtti.