Dolar kahinleri Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut yeni beklentilerini açıkladı

Dolar kahinleri Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut yeni beklentilerini açıkladı
Ünlü ekonomistler Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut, Yeniçağ TV kanalında “Paramedya” programında ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundular. Merkez Bankası rezervlerinin hangi seviyede olduğunu ve bunun piyasaları nasıl etkileyeceğini açıklayan Zelyut, dolar ve altın beklentisini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası rezervleriyle ilgili “Ekside değil artı rezervdeyiz” açıklamasına Merkez Bankasının açıkladığı veriler üzerinden yanıt veren Zelyut Merkez Bankası Rezervlerinin neden ekside olduğunu açıkladı.

Programın ilgili bölümü için lütfen tıklayınız.

“KÖTÜ EKONOMİ POLİTİKASI YÜZÜNDEN REZERVLERİMİZ ERİDİ”

Üretim ekonomisinden uzaklaşılması ve üreticinin ham madde konusunda dışa bağımlı olması yüzünden ihracatın azalması ve yabancı sermayeye yüksek faiz vererek hem dövizden hem de verilen faiz oranı yüzünden kayıplar yaşadığını aktardı.

Programın ilgili bölümünü izlemek için lütfen tıklayın.

“VATANDAŞ EKONOMİYE GÜVENMİYOR”

Zelyut, son beli bir düşüş eğiliminde olan doların vatandaş için sorun olmadığını, bunu dolardan kaçış olarak değerlendirmediklerini de yine Merkez Bankası verileriyle izah etti. Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre vatandaş 12 Şubat itibariyle 2.5 milyar dolar alım yapmış.

Programın ilgili bölümü için lütfen tıklayın.

“DOLAR TL KUR’U FIRSAT ARIYOR”

Evren Devrim Zelyut, Dolar’ın TL karşısında nasıl hareket edeceği konusunda ise “Dolar Tl kuru önümüzdeki dönemde en küçük bir fırsatını bulduğunda yukarı zıplayacaktır, çünkü Dolar Tl ilişkisinde henüz değişen bir şey yok, vatandaş bile düşüşte olan dolardan kaçmıyor, almaya devam ediyor. ‘Dolar daha da düşecek, ters dolarizasyon var” gibi açıklamayı yapanlar vatandaşı dolardan uzaklaştırmaya çalışıyorlar ki ellerinde olan doları satsınlar diye, ama vatandaş artık bu tuzağa düşmüyor, ellerindeki doları satsa zaten o doları da yüksek faizle borç veren yabancı sermaye daha düşük seviyeden cebine koyacak” ifadelerini kullandı.

Programın ilgili bölümünü izlemek için lütfen tıklayın.

ABD MERKEZ BANKASININ 10 YILLIK TAHVİLLERİ TL’Yİ NASIL ETKİLER?

ABD Merkez Bankası’nın on yıllık tahvillerinin dolar kendi ülkesine çektiğini açıklayan Zelyut, elinde rezervleri olan hiçbir ülkenin bu durumdan etkilenmediğini zadece rezervleri boş olan ülkeleri etkilediğini söyledi. Dolar karşısında TL’nin güç kaybetmesinin sebebini “dış güçler” kavramı üzerinde açıklamaya çalışmanın anlamı olmadığını söyleyen Zelyut “Dış güçler, İngiltere’yi zayıf bulsun onu da sıkıştırır, Almanya’yı zayıf bulsun onu da sıkıştırır, seni sıkıştırıyorlarsa demek ki güç kaybetmişsin demektir.” Dedi.

Programın ilgili bölümü için lütfen tıklayın.

DOLAR VE ALTIN NE OLACAK?

Dolar ve altın piyasasını nelerin beklediği sorusunda Evren Devrim Zelyut

“Bu basit bir fizik gerçeğidir, faizi yukarı çekerseniz kur aşağı iner, burada asıl soru faiz yukarı çekilecek mi sorusu. Çünkü faiz artışının da bir bedeli var, mevcut durumda enflasyon yukarıya gitmeye devam ediyor. Enflasyon yukarı gitmeye devam edecekse, bu sel karşısında bunu tutacak kadar yükseklikte baraj kurmak lazım, yüksek enflasyonun altında düşük faiz olursa haliyle o barajı aşan para dolara akmaya devam edecek demektir. Reel ekonomiyi feda etmeyi göze alıp faizi yukarı çekip kur’u baskılamak isterlerse doları 6,50 seviyesine indirmek mümkün ama bunun da sandıkta sonucu olur. Dolar gördüğü yeri asla unutmaz, bizim gibi kırılgan ekonomisi olan ülkelerde nereleri gördüyse tekrar o seviyelere yerleşir. Altın konusunda ise altın dolar gibi ani iniş çıkış yapan bir yatırım aracı değil. Altın iniş ve çıkış için küresel olaylara bakar, o sebeple her zaman güvenli bir limandır ama büyük kazançlar beklememek lazım.” İfadelerini kullandı.

Programın ilgili bölümü için lütfen tıklayın

Yeniçağ Gazetesi Ekonomi yazarları Remzi Özdemir''in sunduğu "Paramedya" programına katılan Evren Devrim Zelyut''la ekonomi gündemine ilişkin yaptığı değerlendirmelerin tamamını izlemek için lütfen tıklayınız.

İlgili Haberler