Doları Euro'yu bilen adam Remzi Özdemir dolarda kritik tarihi açıkladı. Hiçbir şey eskisi gibi olamayacak

Doları Euro'yu bilen adam Remzi Özdemir dolarda kritik tarihi açıkladı. Hiçbir şey eskisi gibi olamayacak
Doları ve euroyu önceden bilen Remzi Özdemir dolarda kritik tarihi açıkladı. Dolarda tüm dengeleri değiştiren gelişmenin 3-4 Mayıs tarihinde gerçekleşeceğini söyleyen Özdemir, hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını belirtti.

Ekonomist Remzi Özdemir, dolarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bugüne kadar dolarla ilgili söylenen her şeyi unutun diyerek yaşanacaklar hakkında net konuştu.  Özdemir, yaptığı açıklamada dolarda tüm dengeleri değiştiren gelişme 3-4 Mayıs tarihinde gerçekleşeceğini söyledi.

İşte Remzi Özdemir''in açıklamaları; 

Amerikan Merkez Bankası FED ’in bu toplantısından çıkacak ve neredeyse kesin gözüyle bakılacak olan faiz artışı bütün dünyada dolar kıtlığına neden olacak.

FED ‘in yarım puanlık faiz artışına artık kesin gözüyle bakılıyor. FED Başkanı Powell dahil olmak üzere tüm FED yöneticileri 0.50 puanlık faiz artışının masada olduğunu söyledi.

Peki bu faiz artışı Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

Öncelikle tüm dünyada bir dolar kıtlığı başlayacak. Özellikle FED’ in bilanço küçültmesi ile bu sıkıntıyı daha bariz hissedeceğiz.

Dolar kıtlığı bizi nasıl etkileyecek?

1-Artık Türkiye gibi ülkeler öyle çok kolay yurtdışından borçlanamayacak. Eğer borçlanmak istiyorsa dahi çok yüksek faiz vermek zorunda kalacak. En son Hazine 2 milyar dolar için yüzde 8,5, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise 350 milyon dolar için yüzde 10 faiz vermişti. FED’ in faiz artışından ve bilanço küçültme operasyonu ile Türkiye belki yurtdışından dolar bulabilmek için yüzde 12-13 faiz vermek zorunda kalacak. Bu da doların Türkiye’de çok daha değerlenmesine neden olacak.

2-Yine Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere çok rahat para akışı olmayacak. Çünkü Amerikan Merkez Bankası FED bu yıl içerisinde faizleri yüzde 3’ün üzerine atacak. Para güvenli liman olarak görülen Amerika’ya akacak ve dünyada dolaşımdaki dolar miktarı azalacak. Bu da doları daha değerli yapacak.

3-FED’in faiz artışı ve bilanço küçültmesi altın ve kripto paraları da olumsuz etkileyecek. Nitekim son birkaç gündür altın fiyatı düşmeye başladı. Aynı düşüş de kriptolarda yaşanıyor.

Amerika neden bunu yapıyor?

Çünkü pandemi sürecinde FED piyasayı dolara boğdu adeta. Şimdi onları geri çekmek istiyor. Neden çekiyor sorusuna gelince bol para Amerika’da yüksek enflasyona neden oldu. Son 40 yılın en yüksek enflasyonu yaşanıyor.

Artık herkes hesabını kitabını FED’e göre yapmalı. Hele Türkiye’de yaşayanlar kesinlikle ama kesinlikle dolarla borçlanmamalılar.

İlgili Haberler