Dünya çöplerinden arınıyor

Dünya çöplerinden arınıyor
Her sene Eylül ayında düzenlenen Dünya Temizlik Günü etkinliği, çevre kirliliği alanında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. 18 Eylül Cumartesi günü gerçekleşen etkinlik, Türkiye’de 56 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor. Küresel sivil toplum örgütü Let’s Do It tarafından organize edilen etkinlik “Bir gün değil her gün temizlik” sloganıyla hareket ediyor. 2019’da yapılan Dünya Temizlik Günü 180 ülkede 21 milyondan fazla gönüllünün katılımıyla gerçekleşti.

Lets Do It Mogan saha lideri Özlem Musellim etkinliğin amacının çevre kirliliği körlüğünün ortadan kaldırmak olduğunu belirterek “Etrafımız çöple dolu fakat biz bunu görmüyoruz. Bir tür körlük içerisindeyiz. Etkinliğin amacı bu körlüğü ortadan kaldırarak duyarlılığı arttırmak. Günümüzde çevre duyarlılığı gelişmeye muhtaç durumda. Bu duyarlılığın küçük yaşlarda oluşturulması gerekiyor. Ancak bu şekilde toplum bilinci sağlanabilir. Yere atılan çöpün çok ufak bir şey olduğunu düşünüyorlar. Bu ufak çöpler bir araya geldiğnde çok büyük yığınlar oluşturuyorlar” dedi

Ankara Mogan Gölü’nde yapılan çalışmada geri dönüşümden elde edilen doğada çözünebilir poşetler kullanıldığını ifade eden Özlem Musellim “Katılımcılar geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen, doğada çözünebilen poşetlerle gönüllü temizlik çalışması yapıyorlar. Temizlik çalışması cam metal, plastik ve sigara izmariti olarak kategorize ediliyor. Bunun amacı toplanan materyalleri geri dönüşüme kazandırmak. Let’s do it tüm dünyada etkin bir platform. Türkiye’nin tamamında bu aktivite yapılıyor. Ankara’da toplanan bütün çöpler Ankara Gençlik Parkı’na götürülecek, Ankara Büyükşehir Belediyesi ayrıştırma tesislerine götürecek” dedi

Çevre duyarlılığının fabrikalarda da olması gerektiğini belirten Musellim “İstisnasız bütün fabrikaların çevreye duyarlı olması gerekiyor. Atık hangi türden olursa olsun doğaya, şehre karışmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sosyal Girişimcilik ve İnovasyon Topluluğu adına etkinliğe katılan Onurcan Tosun “Çöpleri özellikle yol kenarlarında biriktiriyoruz ki yoldan geçen insanlar görsün. Atılan çöpleri göz önüne koyduğumuzda yoldan geçenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Atılan cam şişeleri toplarken sıkıntı yaşıyoruz çünkü güneşin etkisiyle çok ısınmışlar. Atılan camlar aynı zamanda orman yangınlarının çıkmasına sebep oluyor” sözleriyle yol kenarına atılan cam şişelerin oluşturduğu kirliliğe dikkat çekti.