Dünyaca ünlü haber ajansından Naci Ağbal iddiası: 130 milyar doları araştırdığı için gönderildi

Dünyaca ünlü haber ajansından Naci Ağbal iddiası: 130 milyar doları araştırdığı için gönderildi
Reuters, hükümet ve Merkez Bankası'ndan yetkililere dayandırdığı haberinde Ağbal’ın Albayrak döneminin lirayı savunmak için 2019 yılından beri yaklaşık 130 milyar dolar rezerv satılmasına ilişkin yüksek maliyetli politikasını gözden geçirme kararı almasının, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tehdit olarak algılandığını aktardı.

Londra merkezli haber ajansı Reuters, "Bardağı taşıran son damla: Rahatı kaçan Erdoğan, Türkiye Merkez Bankası Başkanı''nı kovdu" başlıklı bir analiz yayımladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın Merkez Bankası Başkanı olarak görevlendirmesinden 4 ay sonra Naci Ağbal''ı görevden almasının arka planını araştıran Reuters, durum ile ilgili bilgi sahibi 6 kişiyle konuştu.

Reuters''ın konuştuğu kişilerden biri, görevden alınmasından iki gün önce Ağbal''ın yüksek faiz artırımına gitmesini ''bardağı taşıran son damla'' olarak niteledi.

Diğer iki ise kaynak, Ağbal''ın görevden alınmayı beklemediğini, zira 19 Mart Cuma günü kovulmasından bir kaç saat öncesine kadar bankada geç saatlere dek çalıştığını ifade etti.

Haberde Ağbal''ın döviz rezervlerinde eski Maliye Bakanı Berat Albayrak''ın döneminde yapılan yaklaşık 130 milyar dolarlık harcamayı sorguladığı da ifade edildi.

Reuters''e açıklama yapan üst düzey hükümet ve TCMB yetkilileri, Ağbal’ın hızlı yükseliş ve düşüşünün, hem ekonomi ile ilgili farklı vizyonundan hem de Erdoğan’ın damadı ve eski maliye bakanı Albayrak hakkında tehdit oluşturduğu algısından kaynaklandığını belirtti.

İsimlerinin belirtilmemesi şartıyla konuşan kaynaklardan üçü, şubat ayında Ağbal’ın Albayrak dönemindeki dolar satışına (2019''dan beri yaklaşık 130 milyar dolar) ilişkin yüksek maliyetli politikasını gözden geçirme kararından Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın rahatsız olduğunu belirtti.

İlk kaynak, "Bununla ilgili bir rahatsızlık oldu mu? Evet oldu. Başkanlık sarayını etkileyen öne çıkan meselelerden biriydi" diye konuştu.

Döviz rezervlerinin satılmasının incelenmesi konusunda doğrudan bilgi sahibi bir başka kaynak, Ağbal''ın TCMB''nin başında kalmış olması durumunda, bu incelemenin soruşturmaya dönüşme ihtimalinin olduğunu söyledi.

Haberde, "Hassasiyet yaratma potansiyeli bulunan gözden geçirmenin haberi, Erdoğan''a, tam da Albayrak için halk desteği toplamaya çalıştığı ve dolayısıyla damadının kasımda Ağbal''ın atanması üzerine istifa etmesinin ardından hükümete geri dönmek istediği spekülasyonlarını alevlendirdiği sırada geldi" ifadeleri kaydedildi.

İlgili Haberler