Sesleri duyan Yunanlılar hendek kazmaya başladı. Tatbikat İzmir'deydi korku dağları Batı Trakya'dan duyuldu

Sesleri duyan Yunanlılar hendek kazmaya başladı. Tatbikat İzmir'deydi korku dağları Batı Trakya'dan duyuldu
EFES-2022 Birleşik Müşterek Tatbikatı dün gece tüm şiddetiyle devam etti. EFES-2022 Tatbikatı'nda hedefler tam isabetle vuruldu. 

Türk Silahlı Kuvvetleri''nin (TSK) en büyük planlı tatbikatlarından Efes-2022 Tatbikatı dün gece planlandığı gibi büyük bir başarıyla tamamlandı.

Tatbikattan görüntülerin yer aldığı bir video paylaşıldı.

Bakan Akar,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan''ı uyardığına dikkat çekerek, "Cin şişeden çıktı, belli ülkelerle iki tatbikat, üç anlaşma yapmakla Türkiye’yi sıkıştıramayacağını, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelin, değerlerin onların boyunu, posunu aşacağını bilmeleri lazım" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Yunanistan''a mesaj vererek "Bazı Yunan siyasetçiler gerçeklikten uzak söylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar. Bu tür konuların hassas olduğunun ve ağır sonuçlar doğurabileceğinin sayısız örneği önümüzde durmaktadır. Bir kez daha Yunanistan''ı adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası antlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum." ifadelerini kullanmıştı.

TSK’nın en büyük planlı tatbikatı olan ve 37 ülkeden askerlerin katılımıyla 9 Mayıs 2022’de başlayan Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı EFES 2022 tatbikatı gerçekleştirildi.

Birinci safhası olan Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı ile başlayan tatbikatta, 20 Mayıs’ta fiili safhaya geçildi. 

37 ülkeden sayıları bini aşan yabancı personelin katıldığı tatbikatta, TSK unsurlarıyla birlikte 10 binden fazla personel görev yapıyor. Bir İtalyan fırkateyni, Libya Deniz Kuvvetleri’ne ait hücumbotu, ABD ordusuna air CH53 helikopteri, zırhlı araçlar ve obüslerin kullanıldığı tatbikatta bir de çıkarma gemisi görev aldı.

Bakan Akar''ın EFES-2022 tatbikatı sonrası açıklamaları şöyle: 

"Tatbikat kapsamında gördükleriniz TSK’nın günlük hayatında yaptığı işler. TSK’nın günlük faaliyetlerinde de uçaklar hedefleri vuruyor, arama tarama yapılıyor. Her gün bunlar yaşanıyor. Tatbikatta meskun mahal faaliyeti, arama-kurtarma, istihkam faaliyetleri de yapıldı. Muharebe tecrübesi konusunda kimse Mehmetçiğin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin eline su dökemez. Bu konudaki bilgi, tecrübe, yaklaşımları çok güçlü. Bunları biz icra ettiğimiz görevlerde kullanıyoruz. Amacımız bir an önce terör belasından milletimizi kurtarmak.  Bizim bu söylemimizi ‘Kürtlere, Suriye’ye, Irak’a karşı gibi başka yerlere çekiyorlar.

Bizim bu konudaki hassasiyetimizi de herkes biliyor. Bizim tek hedefimiz teröristler. Terörist neredeyse bizim hedefimiz orası. Çünkü aksi durum teröriste korumalı, güvenli alan bırakmak anlamına gelir, bunu da kabul etmeyiz. Bizim tek amacımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, 85 milyon insanımızın, hudutlarımızın güvenliğini sağlamak. Başka bir hedefimiz yok. Bunu Iraklı dostlarımız da anladı. Diplomasinin, uluslararası ilişkilerin, güvenlik uygulamalarının kurallarına, inceliklerine uygun işimizi yapıyoruz. Komşularımızın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğumuzu her fırsatta ifade ediyoruz." dedi.

YUNANLILAR TEPKİYLE KARŞILADI

Öte yandan Efes Tatbikatı, Yunan basınında korku yaratmıştı. Basında, "Adaları işgal edecekler" şeklinde haberler yapıldı. Greek City Times gazetesi, "Azerbaycan özel kuvvetleri ile adaların işgalini prova ettiler" manşetini attı.

Tatbikattaki senaryolardan duyulan endişe habere taşındı. Tatbikatta Azerbaycan''ın yer alıyor olması ise, Atina''yı daha da tedirgin ediyor. Yunan basını, Azerbaycan ordusunun Ege Denizi''nde rahat hareket edebilmeleri için alıştırıldıkları iddiasında.

İlgili Haberler