Efsane gerçek çıktı. Akdeniz'den altın fışkırıyor

Efsane gerçek çıktı. Akdeniz'den altın fışkırıyor
Herkesin dilinde olan efsane gerçek çıktı. Dünyaca ünlü meşhur hükümdarın külçe külçe altınları Akdeniz’den fışkırıyor. Denizin dibinden çıkanları görenler gözlerine inanamadı.

Dünya önemli keşiflere imza atarken kayıp hazine Akdeniz'de bulundu. Büyük İskender'in bin yılı aşkındır sakladığı o hazine meğer Akdeniz'de yatıyormuş.

1.png

Yeni Akit’in haberine göre, Deniz arkeoloğu olan Fransız Franck Goddio tarafından yapılan keşif doğrultusunda MÖ 331 yılında Büyük İskender’in İskenderye’yi kurması ile birlikte Mısır'ın Akdeniz'in önemli bir limanı olduğunu biliniyor.

2.png

1000 yıl önce Akdeniz'e batan kayıp şehir gün yüzüne çıktı. İşte Büyük İskender'in kayıp hazinesi.

3.png

Fransız Franck Goddio, şimdiye kadarki en büyük keşfi olarak değerlendirdiği Heracleion için Mısır'ın tarih ve Denizcilik mirasının en önemli temsilcisi olduğunu söyledi.

4.png

Mısır'ın Akdeniz'deki en büyük limanı olarak bilinen Heracleion bin yıldan fazladır orada saklanıyormuş.

5.png

Su altında kalan Heracleion'u inceleyen Goddio, sular altındaki kalıntıların arasında bulunan hazineleri de su yüzeyine çıkardı. Paylaşılan görüntüler arasında takılar, gümüş tabaklar, Mısır'ın hiyerogliflerinden sembol olan Djed ve seramik el kitabı dikkat çekiyor.

6.png

Bunun yanı sıra mavi lapis luzuli taşından yapılmış olan Mısır hiyerogliflerinden sütun benzeri bir sembol olan bir Djed ve bununla birlikte tortudan dışarı çıkmış olan ürkütücü bir seramik elde bulunuyor.

7.png

MÖ. 8. yüzyıl civarında kurulan Heracleion, Yunanlıların Mısır'daki giriş Limanı olarak biliniyor. MS. 8. yüzyılda çeşitli doğal afetler, depremler, tsunamiler nedeniyle Akdeniz'in derinliklerine gömülen bu liman dünya tarihine büyük ışık tutuyor.

8-001.png

Felaketin şiddeti ve büyüklüğüne rağmen bozulmadan hayatta kalan nesneler olduğuna değin Goddio, bu keşfin son derece dokunaklı olduğunu vurguladı.

9.png

Arkeolog dalgıç, kazının ardından Heracleion'un güney kanalında MÖ ikinci yüzyılın ortalarında yıkılan Amun tapınağının devasa bloklarının olduğunu vurguladı.

10.png

Mısır'ın ve Akdeniz'in tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Heracleion’dan çıkarılan hazineler ise herkesi şaşkına çevirdi.

11.png