ATATÜRK'ÜN KİŞİLİĞİ VE ÖZELLİKLERİ

ATATÜRK'ÜN KİŞİLİĞİ VE ÖZELLİKLERİ
ATATÜRK'ÜN KİŞİLİĞİ VE ÖZELLİKLERİ

Aynı adı taşıyan matematik öğretmeni Mustafa’ya Kemal adını hediye etti

Aynı adı taşıyan matematik öğretmeni Mustafa’ya Kemal adını hediye etti
Yaşam öykülerindeki Olaylar Dizini:
1881-1908
19 Mayıs 1881 - Ali Rıza Efendi ile Zübeyde Hanım’ın "MUSTAFA" adını verdikleri çocukları, Selanik Kasımiye Mahallesi, Islahane Caddesi’ndeki, bugün müze olarak kullanılan iki katlı pembe evde dünyaya geldi.
1888-1893 - Mustafa çok kısa bir süre mahalle okulunda okuduktan sonra, modern eğitim yapan Şemsi Efendi İlkokulu’nu bitirdi. Babası ölünce, annesiyle dayısının çalıştığı çiftliğe gitti. Orada tarla bekledi, daha sonra annesiyle Selanik’te oturan teyzesinin yanına döndü. Burada kısa bir süre Mülkiye Hazırlık Okulu’na devam etti.
1893 - Küçük Mustafa, Selanik Askeri Okulu’na (rüştiyeye) girdi. Sınıfta aynı adı taşıyan matematik öğretmeni Mustafa, sınıf birincisi olan küçük Mustafa’nın adını "Mustafa Kemal" olarak değiştirdi.
1906 - Mustafa Kemal, Manastır Askeri Okulu’na (idadiye) girdi.
13 Mart 1899 - Mustafa Kemal, İstanbul’da Harp Okulu’na girdi.
10 Şubat 1902 - Mustafa Kemal, Harp Okulu’ndan mezun oldu. Kurmay Okulu’nda öğrenci iken tarihsel konulara ilgi duydu. Bu sıralarda kimi arkadaşlarıyla el yazısı bir dergi çıkardı.
11 Ocak 1905 - Mustafa Kemal, Harp Akademisi’nden Kurmay Yüzbaşı rütbesi ile mezun oldu. Merkezi Şam’da bulunan 5. ordu emrine verildi.
1906 - Mustafa Kemal, arkadaşlarıyla Şam’da "Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni" kurdu.
1907 - Mustafa Kemal, gizlice Selânik’e giderek, bu cemiyetin orada bir şubesini açtı.
1909-1910
13 Nisan 1909 - Mustafa Kemal, Selanik’te bulunduğu sırada, İstanbul’da, 31 Mart Olayı oldu. Mahmut Şevket Paşa komutasındaki Hareket Ordusu, Selanik’ten İstanbul’a yürümeye başladı. Mustafa Kemal, bu ordunun kurmay başkanı idi.
22 Eylül 1909 - Mustafa Kemal, Selanik’te toplanan İttihat ve Terakki Kongresi’ne katıldı. Burada yaptığı konuşmada: "Devletin iç ve dış tehlikelere karşı koyabilmesi için güçlü bir orduya ve partiye ihtiyacı bulunduğunu, fakat bunların ayrı ayrı çalışması gerektiğini" söyledi. Bu görüşünden dolayı ittihatçılarla arası açıldı.
1910-1911
1910 - Mustafa Kemal, Arnavutluk isyanının bastırılmasında kurmay başkanı olarak görev yaptı. Aynı yıl içinde, Fransız ordularının manevralarını izlemek üzere bir askerî heyetle Fransa’ya gitti.
13 Eylül 1911 - Mustafa Kemal, İstanbul’daki Genelkurmay Karargâhı’nda görevlendirildi.
5 Ekim 1911 - Mustafa Kemal, Tobruk’ta ve Derne’de İtalyanlara karşı savunma savaşlarına katıldı.
27 Kasım 1911 - Mustafa Kemal, Trablusgarp’ta bulunduğu sırada binbaşılığa terfi etti.  
(Devam edecek)