“Örtülü Ödenek”te 782 kat artış oldu

“Örtülü Ödenek”te 782 kat artış oldu
“Örtülü Ödenek”te 782 kat artış oldu

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, örtülü ödenekten yapılan harcamaların her yıl sonunda o yılın bütçe kesin hesabı yapılır

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, örtülü ödenekten yapılan harcamaların her yıl sonunda o yılın bütçe kesin hesabı yapılırken açıklanması amacıyla kanun teklifi verdi. Tanal, TBMM Başkanlığına Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni sundu. Teklifin gerekçesinde, 2002 yılından bu yana örtülü ödenek için bütçeye konan miktar ile yapılan harcama arasında büyük oranda farklılıklar bulunduğu belirtildi.

 


Uçurum var
Tanal, “Örtülü ödenekteki başlangıç miktarı ile yıl sonundaki harcama arasındaki en büyük uçurum ise 2011 ve 2012’de gerçekleşmiştir. 2011’de örtülü ödenek için ayrılan başlangıç miktarı 500 bin TL idi. Ama 2011 yılında örtülü ödenekten toplam 391 milyon lira harcadı. Bu rakam, 2012’nin ilk 8 ayında 587 milyon TL oldu. Yani son 10 yılın en yüksek düzeyine çıktı. 2012 yılında sadece Temmuz ve Ağustos aylarında örtülü ödenekten 156 milyon TL harcandı. Libya’da Muammer Kaddafi dönemini bitiren Libyalı muhaliflere verilen 300 milyon doların da örtülü ödenekten harcandığı da kamuoyunda iddialar arasında yer almıştır” denildi. Teklife göre, ilgili yıl sonunda örtülü ödenekten yapılan harcamaların tamamı açıklanarak kesin hesap kapsamına alınacak.