Elektrikli otomobillerin pil ömrü nasıl uzatılır?

Elektrikli otomobillerin pil ömrü nasıl uzatılır?
Benzin ve motorin fiyatlarındaki artışından sonra çağın yönlendiği elektrikli otomobilin de kendine göre sorunları var. Telefon bataryalarındaki gibi elektrikli otomobillerin de bataryaları bulunuyor. Bu doğrultuda elektrikli otomobilinizin pil ömrünü nasıl uzatacağınız sorusu ortaya çıkıyor.

TeknolojiOku''da yer alan habere göre; elektrikli araçların ortaya çıkışından bu yana teknoloji uzun bir yol kat etti ve pil teknolojisinin hızla gelişmesiyle, elektrikli aracınızdan en iyi şekilde yararlanmak mümkün oldu. Pil ömrü ve menzili, araç sahipleri için önemli bir konu. Elektrikli aracınızın ve aküsünün uygun şekilde bakımı ve şarj etme alışkanlıklarını olması gerekli.

İŞTE SİZE ŞARJ ETME İLE ALAKALI 4 ÖNEMLİ İPUCU

1. AŞIRI SICAKLIKLARDAN KAÇININ

Piller, içlerindeki elementler arasındaki kimyasal bağlara ve reaksiyonlara dayanır. Modern Lityum-iyon piller, çalışabilecekleri sıcaklık aralığını büyük ölçüde iyileştirmiştir, ancak ideal olarak aşırı sıcaklıktan kaçınmak önemli bir konudur. Bu durum hem aşırı sıcak hem de aşırı soğuk içinde geçerlidir, çünkü her ikisi de uzun vadede pil ömrünü hızlandırılmış bir oranda azaltma potansiyeline sahip etkenlerdir. Sıcak yaz günlerinde gölgeye veya örtünün altına park edin. Aynı şekilde, bir kar fırtınasında dışarıya park etmeyin. Bir garaja park etmek en iyi seçenektir, bu arabanızı en kötü soğuktan uzak tutmak için bir garajın içinde bile olsa pilinizin ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Bunu başaramadığınızda, akünün termal yönetim sistemleri sizin için işleri yöneterek aküyü doğru sıcaklıkta tutacağından, aracı şarja takmak sorunları azaltacaktır.

2. ÇOK SÜRAT YAPMAYIN

Modern EV''lerin en büyük özelliklerinden birisi hızlanmadır. Herhangi bir hızda anlık tork ile, banliyö odaklı EV''ler bile V8 ile çalışan bir spor araba gibi 100 km / saat hızlara çıkabilir. Ancak enerjiyi art arda hızla dışarı atmak pil için iyi değildir. Modern yönetim sistemleri hasarın çoğunu azaltabilir, ancak her trafik ışığında aracın kalkış kontrolünün otomatik olarak devreye girmesi, pilinizi hızlı bir şekilde boşaltmasına neden olur. Bu durum pilin ömrünü etkiler ve menzilini zamanından önce azaltır. Yine de eğlence için ara sıra hızlı kalkışlar iyidir, ancak belirli bir Eelektrikli süper sedanların 10 saniyenin altında bir ¼ km mesafenin yaklaşık 10 dakika sürmesinin bir nedeni var. Piller!

3. MÜMKÜN OLDUĞUNDA YAVAŞ BİR ŞARJ CİHAZI KULLANIN

EV pilleri nasıl çabuk boşalmayı sevmiyorsa, çok çabuk şarj olmayı da sevmiyorlar. Modern EV''ler, hızlı şarj yetenekleri nedeniyle her zamankinden daha kullanışlı olarak lanse ediliyor, ancak bunu yapabilmeniz her zaman yapmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Uzun bir yolculuk sırasında hızlı desteğe ihtiyaç duymadığınız veya beklenmedik bir şekilde bir günde planladığınızdan daha fazla mesafe kat etmeniz gerektiği için, evde yavaş şarj etmek pil ömrünü uzatır, pil hücrelerine daha az yük bindirir. Hızlı şarj bazen sorun değil, ancak alışkanlık haline getirilecek en iyi şey de değil.

4. %100''E KADAR ŞARJ ETMEYİN

Sezgilere aykırı görünüyor gelebilir ancak %100 şarj gerçekten iyi midir, değil midir? Uzun mesafeli bir yolculuk planlıyorsanız, tam dolu bir pil harikadır, çünkü bu tam doldurma genellikle toplam hesaplamanıza %20 mesafe ekleyebilir, ancak tekrar tekrar kapasiteyle şarj etmek kimyasal bağları zorlayarak zaman içinde zayıflatır. Bir pili tamamen boşaltmak ve sıfırdan şarj etmek daha da kötüdür, hücrelere önemli ölçüde daha fazla zarar verir, bu nedenle %100 şarj korkunç bir şey olmasa da pilinizi tamamen bitirmenin, pilinizin ömrünü azaltması daha olasıdır. Pilinizi içeride tutmak için ideal aralık %20-80''dir. Zamanla, pil ve şarj yönetim sistemleri geliştikçe bu muhtemelen değişecektir. Birçok EV, belirli bir şarj durumunda (SOC) şarjı durduracak şekilde ayarlanabilir. Bu, akünün bakımı için yararlı bir araçtır ve ömrünün çoğunu park halinde geçiren ve haftada yalnızca bir veya iki kez sürülen araçlar için kullanılabilecek bir özelliktir.

İlgili Haberler