Emekli bayram yapamayacak. Maaşlarına darbe böyle vuruldu

Emekli bayram yapamayacak. Maaşlarına darbe böyle vuruldu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, emeklilere bayramda verilen ikramiyeye 100 liralık zam yapılmasına rağmen, emeklinin alım gücünün maaştaki yüzde 8.75'lik zammın da yeterli olmamasından dolayı, tamamen eridiğini, sofrasında tabaklarının küçültüldüğünü söyledi.

Fatih Erboz / YENİÇAĞ

Satınalma gücü sürekli gerileyen emekli son yıllarda Kurban Bayramı''nın adını unuttu. Vatandaşın çarşı pazarda yaşadığı yüksek enflasyona rağmen, TÜİK''in sürekli daha düşük çıkardığı enflasyon rakamlarına göre, maaşlara yapılan sınırlı zamlar da emekli,memur ve işçinin satınalma gücünü eritti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, emeklilere bayramda verilen ikramiyeye 100 liralık zam yapılmasına rağmen, "Emeklinin alım gücü yumurtada 476 adet, ekmekte 16 adet, domateste 40 kilo, patateste 32 kilo, tavukta 17 kilo, et de ise 4 kilo geriledi" dedi.

Ağbaba, şunları söyledi: " 2018 yılından itibaren 1000 TL olarak verilen bayram ikramiyeleri bu yıl için sadece 100 TL zamla 1100 TL olarak verilmeye başlandı. Verilen 100 TL''lik zam alım gücünde hiçbir artışa etki etmezken aksine birçok temel besin maddesinde zamma rağmen azalış meydana geldi. Bayram ikramiyesinde sadece yüzde 10''luk artış meydana gelirken, son bir yılda sadece, sıvı yağ yüzde 58, yumurta yüzde 46, et yüzde 28, domates yüzde 27, ekmek yüzde 22, pirinç yüzde 19, şeker yüzde 15 arttı.100 liralık zamma rağmen bir emeklinin alım gücü ayrıca; yumurtada 476 adet, ekmekte 16 adet, domateste 40 kilo, patateste 32 kilo , tavukta 17 kilo, et de ise 4 kilo geriledi."

Ekmeklilerin ikramiyelerinin 2 bin lira olmasını teklif ettiklerini anlatan Ağbaba,

"Emeklilerimiz, bari bu bayramda ailesi ile birlikte gönlünce bir sofra kursun diye emekli ikramiyesinin 2000 TL olması teklifimiz ise AKP-MHP oyları ile reddedildi. Yıllardır bayram sofrasına hasret kalan, bayramı açlık sınırı altında karşılayan emeklilerimiz, AKP ve MHP iş birliği ile bir kez daha bu bayramda da açlığa ve çaresizliğe itildi. Harçlık veremediği için bu bayramda da torunlarının yüzüne bakamaz oldu" diye konuştu.

İlgili Haberler