Emekli Büyükelçi Öymen Yunanistan’ın 3 aşamalı projesini açıkladı

Emekli Büyükelçi Öymen Yunanistan’ın 3 aşamalı projesini açıkladı
Yunanistan Ege Denizi’nde ABD ile devriye atma konusunda hazırlıklar yaparken, Ermenistan Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için harekete geçti.

YENİÇAĞ/ANKARA- Fatih ERBOZ

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde ipleri germe politikasını sürdürdüğünü belirtirken, Ermenistan’ın yaklaşımı konusunda ihtiyatlı olunmasını, acele edilmemesi gerektiğini kaydetti.

“ABD’NİN DE İHTİYACI VAR”

ABD’nin bölgeye stratejik açıdan yerleşmeyi amaçladığını anlatan Emekle Büyükelçi Onur Öymen “ABD daha önce İncirlik Hava Üssü üzerinden Ortadoğu’ya yönelik operasyonları yönlendiriyordu. Şimdi bir taraftan Ege denizi, bir taraftan da Karadeniz’e yönelik olarak stratejik hedeflerini Dedeağaç ve Girit’teki üsten yönlendirmeye çalışıyor. Yunanistan ile ilişkileri bu nedenle güçlendiriyorlar. Buna açıkçası ABD’nin de ihtiyacı var. Yunanistan açısından Türkiye’ye karşı yürüttüğü gerginlik politikasında ABD’yi yanında görmek istemesi söz konusu” dedi.

“TÜRKİYE BUNLARI GÖRMEZLİKTEN Mİ GELSİN”

Öymen, Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkileri normalleştirme konusunda ise “Sonuçta bana göre tüm bu işleri ihtiyatlı bir şekilde yürütmek gerekir. İlişkilerin normalleşmesi noktasında Ermenistan’dan bazı adımları atmasını istemek gerekir. Sözde soykırım iddiasını sürdürecekler mi? Bir taraftan burada kucaklaşırken, diğer taraftan gidip dünya dört bir tarafında şu anda da İngiltere’de sözde soykırım kararı çıkartmaya çalışacaklar, Türkiye bunları görmezlikten mi gelsin?” ifadelerini kullandı.

“ABD’Yİ YANINDA GÖRMEK İSTİYOR”

ABD’nin bölgeye stratejik olarak iyice yerleşmeyi amaçladığını kaydeden Öymen, şunları söyledi:

“ Daha önce İncirlik Hava Üssü üzerinden Ortadoğu’ya yönelik operasyonları yönlendiriyordu. Şimdi bir taraftan Ege denizi, bir taraftan da Karadeniz’e yönelik olarak stratejik hedeflerini Dedeağaç ağırlıklı üsten, oradaki diğer üslerden ve Girit’teki üsten yönlendirmeye çalışıyor ABD. İçinden geçtiğimiz süreçte Yunanistan ile ilişkileri bu nedenle güçlendiriyorlar. Buna açıkçası ABD’nin de ihtiyacı var. ABD’nin bölgede her istediğini yapabileceği bir ülke, her istediğini alabileceği bir ülke konumunda Yunanistan. Yunanistan açısından ise Türkiye’ye yürüttüğü gerginlik politikasında ABD’yi yanında görmek istemesi söz konusu.”

“YUNANİSTAN’IN ÜÇ AŞAMALI PROJESİ VAR”

Yunanistan’ın üç aşamalı projesi olduğunu ifade eden Öymen, “ Projenin ilk aşaması İtalya kıyısına bakan Batı Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkarmak. Bunu yaptılar. Ardından Girit’in güneyindeki adaları yapmak istiyorlardı.

“BİZİM İLE BİRLİKTE ABD’Yİ DE BULUR”

Üçüncüsü de Ege Denizi’nde kara sularını kademe kademe de olsa kara sularını 12 mile çıkartmayı hesaplıyorlardı. Türkiye bu konuda savaş sebebidir politikası izledi, TBMM kararıyla. Türkiye buna casus belli adını vermişti. Şimdi bölgede öyle bir hava yaratmak istiyor ki Yunanistan, ABD ile devriye geziyoruz, karasularını 12 mile çıkardığında Türkiye karşısında sadece bizi değil, bizim ile birlikte ABD’yi de bulur.

“YUNANİSTAN İPLERİ GERME POLİTİKASI İZLİYOR”

Bütün bu olup bitenlerden Yunanistan’ın politikasını bu şekilde yorumlamak mümkün. Bu şekilde olur mu, olmaz mı, niyetleri var mıdır, yok mudur, hangi zaman içinde düşünürler? Ayrıca ABD, bu kadar sert biçimde Türkiye’yi karşısına alır mı Ege Denizi’nde ve bölgede. Bütün bunlar soru işareti. Şurası muhakkak ki Yunanistan ipleri germe politikası izliyor, ABD ise bu süreçte Yunanistan ile aynı dalga uzunluğunda gidiyor.”

“BUNLARIN HEPSİ SORU İŞARETİ”

Bundan sonraki süreçte Libya ile Türkiye’nin imzaladığı deniz yetki antlaşması olduğunu ifade eden Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Yunanistan bu antlaşmanın kaldırılması için uğraşacak. Ayrıca Doğu Ege’de doğal gaz araştırmaları konusu var. ABD ile Yunanistan’ın atacağı devriye nerede başlayacak, nerede bitecek? Türkiye eğe örneğin doğal aramalarında Oruç Reis gemisini görevlendirirse devriye atan gemiler ona müdahale edecekler mi? Bunun dışında başka adımlar atacaklar mı? Bunları bilmiyoruz. Bunların hepsi soru işareti.”

ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞMESİ ERMENİSTAN’A BAĞLI

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin Ermenistan’ın tavrına bağlı olduğunu belirten Öymen, “ Ermenistan bütün dünyada sözde soykırım kararı çıkartmaya çalışacak parlamentoları tahrik ederek, bir taraftan ABD Kongresi’nde Türkiye aleyhine karar alınması için çok yoğun faaliyet gösterecek, bir taraftan da Türkiye’ye çiçek atacak. Bu oyuna gelebilir mi Türkiye?

“ERMENİSTAN VAR KARŞIMIZDA”

Bir taraftan Türk diplomatlarını şehit eden Ermeni teröristler için Erivan’da askeri mezarlıkta anıt diktiler birkaç sene. Bunları görmezlikten mi gelecek Türkiye? Ermenistan anayasasının giriş bölümünde bugünkü Ermenistan’dan, Doğu Ermenistan diye bahsediliyor. Batı Ermenistan neresi? Bizim topraklarımızda hala gözü olan, bu protokollere imza atarken, Kars antlaşmasına atıfta bulunmayan ki Kars Antlaşması sınırları düzenliyor iki ülke arasında böyle bir Ermenistan var karşımızda” ifadelerini kullandı.

“BİRİNİ YARGILAYIP CEZALANDIRDILAR MI”

İçinden geçtiğimiz süreçte her şeyi unutup karşılıklı temsilciler atanıp, bunun sonrasında bu temsilcilerin büyükelçi olması konusunun hayata geçmesinin daha erken olduğunu ifade eden Öymen, “ Burada iyi düşünmek gerekiyor. Bu konuda yaklaşık 100 yıllık bir geçmişimiz var. Osmanlı döneminden bu yana dinmeyen bir kin var Ermenistan tarafında. Diplomatlarımızı şehit ettiler. Diplomatları şehit eden teröristlerin bir bölümünün Ermenistan’a yerleştiklerini de biliyoruz. Birini yakalayıp, yargılayıp, cezalandırdılar mı?

“TÜRKİYE’NİN BÜTÜN TALEPLERİNİ REDDETTİLER”

Bunları Türkiye sormayacak mı? Sürekli gerginlik içinde yaşayalım diyemeyiz ama bu konular görüşülür. Bir tarihçiler komisyonu kurmayı önerdi Türkiye, reddettiler. Ermenistan anayasa mahkemesi ise bu konuda karar alarak hiçbir şekilde sözde soykırım iddialarının tartışmaya açılmasını kabul etmeyiz, tarihçilerin böyle bir yetkisi yoktur yönünde. Türkiye’nin bütün taleplerini reddettiler” diye konuştu.

BİR TARAFTAN KUCAKLMAŞIP DİĞER TARAFTAN SÖZDE SOYKIRIM İDDİALARI DİYECEKLER

Ermenistan’ın tüm yaptıkları ortadayken, Türkiye’nin Ermenistan’a büyük devletlerdin gönlü olsun çiçek atmasının ne kadar doğru olacağını sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Öymen, “ Türkiye Ermenistan ile protokolleri imzalarken büyük devletlerin girişimiyle, büyük gayretiyle yapılmıştı. Sonuçta bana göre tüm bu işleri ihtiyatlı bir şekilde yürütmek gerekir. İlişkilerin normalleşmesi noktasında Ermenistan’dan bazı adımları atmasını istemek gerekir. Sözde soykırım iddiasını sürdürecekler mi? Bir taraftan burada kucaklaşırken, diğer taraftan gidip dünya dört bir tarafında şu anda da İngiltere’de sözde soykırım kararı çıkartmaya çalışacaklar, Türkiye bunları görmezlikten mi gelsin?” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler