TEMİZLİK YAPILDI KAPI AÇILDI!

TEMİZLİK YAPILDI KAPI AÇILDI!
TEMİZLİK YAPILDI KAPI AÇILDI!

CHP, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun “Hiç kimse giremez” dediği Apaydın Kampı’nın TBMM İnsan Hakları İnce

CHP, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun “Hiç kimse giremez” dediği Apaydın Kampı’nın TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyeleri’ne açılması kararını böyle değerlendirdi.


ABD’de Suriye zirvesi

Suriyeli mültecilerle ilgili toplantıya katılmak üzere New York’a giden Ahmet Davutoğlu, hareketinden önce basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı, isyancı askerlerin barındığı Hatay’daki Apaydın Kampı’nda inceleme yapılmasına izin verildiğini açıkladı.

Başbakan ile istişare
Kararın, Başbakan ile yaptıkları istişareden sonra alındığını kaydeden Davutoğlu’na tepki gecikmedi. İnceleme yapmalarına izin verilen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun CHP’li üyesi Malik Ecder Özdemir, “Temizlik yapıldı, kapı açıldı” dedi.


Tepki artınca sıkıştılar


Hükümetin daha önce ziyaret isteklerine olumsuz cevap verdiğini hatırlatan Özdemir, şunları söyledi: “Hemen gidip denetim yapma şansımız hâlâ yok. Düzenleme yapılacağı aklımıza geliyor. Hangi koşullarda inceleme yapabileceğimizi merakla bekliyorum.”


Görülmesi istenmeyen
şeyler temizlenmiştir!
“Hiç kimse giremez” denilen Apaydın Kampı kapılarının İnsan Hakları Komisyonu üyelerine açılması manidar bulundu: Mutlaka temizlik yapılmıştır!

Hükümet, CHP’lilerin girmesine izin vermediği Hatay’daki Apaydın Kampı’nın kapılarını bir gün sonra TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na açtı. Suriyeli mültecilerle ilgili toplantıya katılmak üzere New York’a giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, isyancı askerlerin barındığı kampta inceleme yapılmasına izin verildiğini açıkladı. Kararın, Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaptıkları istişareden sonra alındığını kaydeden Davutoğlu’na tepki gecikmedi. Komisyonun CHP’li üyesi Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, “Hükümet zorda kaldığı için izin vermek zorunda kaldı” dedi. Kampa ancak önümüzdeki hafta gidebileceklerini ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

Hükümet zorda
“CHP’lilere izin verilmeyişi hükümeti zorda bıraktı. Çünkü Türkiye sınırları içerisindeki bir kampa vekillerin girememesi tepki oluşturdu. Bunu geri adım olarak düşünüyorum. Apar topar gidip orada bir denetim yapma şansımız hâlâ yok. Yazışacağız, valilikle konuşulacak, Dışişleri’nden izin alınacak. Bunlar CHP’li komisyon üyelerinin dile getirdiği endişeleri daha da güçlendiriyor. İster istemez orada bir düzenleme yapılacağı aklımıza geliyor. Kampta kalanların akşam Suriye sınırını geçip savaştıkları, sonra geri döndükleri ifade ediliyor. Bunların ne kadar doğru görebileceğiz. Hangi koşullarda inceleme yapabileceğizi merakla bekliyorum.”

Başka yere taşınmıştır
Apaydın Kampı’na alınmayan CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de, “hiç kimse giremez” denilen tesisin şimdi 26 kişilik TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerine kapılarını açmasını manidar olarak değerlendirdi. Çelebi, “Demek ki içeride bir şeyler değişti. Görülmesi istenmeyen şeyler başka yere taşınmıştır, temizlik yapılmıştır. Bunun başka açıklaması yok. Komisyon üyesi arkadaşlarımızla gidip gitmemeleri konusunda konuşacağım” dedi.

Tam bir garabet
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise “Bir taraftan İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri girecek, parlamento çatısı altında olan milletvekilleri giremeyecek. Bu garabeti anlamak mümkün değil. Sonuçta herkes milletvekili sıfatını taşıyor. Milletvekilleri de her türlü şeyi inceleyecek pozisyonda olan insanlar. Çok ciddi çelişkili bir tavırdır bu. Milletvekillerinin alınmamasına yönelik kamuoyunda oluşan büyük rahatsızlığın sonucu böyle bir gelişmeyi öngörmüşler, biz de bunu değerlendiriyoruz” diye konuştu.


Kendilerini
meşru kılmanın
zeminini
hazırlıyorlar
Apaydın Kampı’nın eğitim amaçlı kullanıldığını ileri süren TBMM İnsan Hakları Üyesi ve CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal da, tepkiler üzerine kampta temizlik yapıldığını iddia etti. “Şimdi eğitim kampı olmaktan çıkarılacak, sonra ’İnsan hakları Komisyonu gitti inceleme yaptı hiçbir şey yok’ diyecekler. Kendilerini meşru etmenin zeminini hazırlıyorlar” diye Tanal, “Ceylanpınar’a da gittik kimsenin kimliğini sormadık. Sadece oradaki koşullar insani mi, değil mi diye baktık. Orada Esad’dan olanları kamplara almıyorlar. Ceylanpınar’da iade etmişler. ’Muhalifleri alırım Esad’a destek verenleri almam’deme lüksüne sahip değiliz” şeklinde konuştu. Tanal, “Kampta şu anda temizlik hareketi yapılıyor. ’Burada bir şey yoktur’diye resmileştirebilmek için, sıcağı sıcağına suç unsurları yok edilerek, bizi bu işe alet etmeleri ne derece doğru olur bilemiyorum. Kendine güvenen bir hükümet bizim toprak parçamızın içerisinde ’milletvekili giremez’ denilen bir olay olabilir mi. Aslında öncelikle oranın açılması lazımdı. Oradaki insanların mağduriyeti nedir, ne değildir diye. Neyi gizliyorsunuz. Eğer birilerinin girmesi istenmiyorsa bilin ki orada gizli bir iş vardır. İşlenen bir suç vardır” dedi.