Dünya Bankası’nın beklentisi kötüleşti

Dünya Bankası’nın beklentisi kötüleşti
“Küresel Ekonomik Görünüm” raporunu açıklayan banka; Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4, önümüzdeki yıl yüzde 3,5 ve 2016’da yüzde 3,9 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Son dönemde gelen aktivite göstergelerin, güçlü ihracat talebinin etkisi ile Türk ekonomisinde sürpriz bir esnekliğin, direncin oluştuğuna işaret eden Dünya Bankası; Türkiye için olumsuz bir tablo çizdi. Banka; Ocak ayında küresel finansal piyasalarda yaşanan istikrarsızlığın Türkiye üzerinde baskı uyandırdığını ve Türkiye’nin iç, dış şoklara karşı kırılgan olduğunu bildirdi.

Ekonomi yavaşladı
Dünya Bankası, yayınladığı Global Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye’nin kısa vadeli görünümünün zayıfladığı belirtilerek, bu durumun sebebinin ise ekonomik yavaşlamanın beklenenden daha fazla çıkması olduğu bildirildi.
Global Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye’de iç talebin yüksek enflasyon ve TL’deki değer kaybı ile yavaşlamakta olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin sanayi üretiminin ilk çeyrekte güçlü dış talebin etkisi ile dirençli olmaya devam ettiğini ifade eden Dünya Bankası, ancak ivmenin yavaşladığını ve yüksek enflasyon ve kurdaki devalüasyonun etkisi ile iç talebin gerilemekte olduğunu belirtti. 
Dünya Bankası, Türkiye için 2014 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 3,5’den 2,4’e indirirken, 2015 tahminini yüzde 3,9’dan yüzde 3,5’e ve 2016 tahminini yüzde 4,2’den 3.9’a revize etti. Gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya bölgesi için görünümün, bölgedeki bir dizi büyük ekonomide yaşanan beklenenden keskin yavaşlamanın etkisi ile kötüleştiğini ifade eden Dünya Bankası, AB ile Rusya arasında politik gerilimin tırmanışının bölge için ana risk faktörlerinden biri olduğunu vurguladı. Rusya’nın petrol ve gaz arzında bir aksamanın veya global güvende bir olumsuzluğun bölge ekonomisi için maliyetli olacağını ifade eden Dünya Bankası, Türkiye’nin yurtiçi ve dış şoklara karşı kırılgan olmaya devam ettiğini belirtti.

Tüketim daraldı   
Dünya Bankası, daralan özel tüketim ve yatırımların bu yıl cari işlemler açığının GSYH’ya oranının yüzde 6,0’ya gerilemesine yardım edeceğini öngördü. 2014 yılı için cari işlemler açığı/GSYH tahminini yüzde 7,1’den 6,0’a indiren Dünya Bankası, 2015 tahminini yüzde 6,8’den 6,2’ye çekti. DB, 2016 tahminini ise yüzde 6,5’ten 6,8’e yükseltti. 
Dünya Bankası, Brezilya ve Türkiye’nin cari işlemler açığında iyileşmeleri, Hindistan, Tayland ve Güney Afrika’da yaşananlara göre daha az kayda değer olduğuna da işaret etti. Dünya Bankası, Türkiye’de özel sektör tüketiminin bu yıl yüzde 2,0, 2015’te yüzde 3,0 ve 2016 yılında yüzde 4,0 büyümesini bekliyor. 2014 yılında kamu harcamalarında yüzde 6,0 artış bekleyen Dünya Bankası, sabit yatırımların ise yüzde 2,2 gerileyeceğini öngörüyor.


Düşük faiz ve euro
Dünya Bankası raporunda, gelişmekte olan ülke faiz oranlarında Nisan ayından bu yana devam eden düşüşün, yurtiçi kredi ve talepşartlarında iyileşmeye yol açması halinde bunun Brezilya ve Türkiye gibi fiyat, ücret baskıları, cari işlemler açıkları yüksek ülkelerde kırılganlıkların sürmesine yol açabileceğini vurguladı.  Dünya Bankası raporunda euro’nun değer kaybetmesi halinde, şirketlerinin yurtiçi kredilerinin büyük bölümü ABD Doları cinsinden olan Türkiye’nin, Lübnan ile birlikte baskı altında kalabileceğine de işaret etti.