Düşlerin izdüşümü

Düşlerin izdüşümü
Fotoğraf sanatçısı Sıtkı Fırat, Anadolu’da ve dünyanın çeşitli bölgelerinde çektiği fotoğrafları dört sergi ve bir kitapla sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Fotoğraf sanatçısı Sıtkı Fırat, “Anadolu’da Bin Yılın Türk İzleri”, “Türk Dünyasından Renkler”, “Saklı Cennet Kemaliye” ve “Gönül Gözümden”  adlı dört  sergi ile sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Sanatçı, sergilerle eş  zamanlı olarak “Sıladan Gurbete Fotoğrafın Ardında Altmış Beş yıl” adlı kitabının tanımını içerecek bir multivizyon gösterisi de yapacak. Sergiler Ankara Çağdaş Sanatlar Sergi Salonları’nda 9 -27 Ocak 2014 tarihleri arasında yer alcak. Sıtkı Fırat, Kemaliye’de doğar ve yedi yaşında gurbetçi olur. İlkokul, ortaokul ve Öğretmen Okulu’nu İstanbul’da bitirir. Anadolu’da bir yıl köy öğretmenliği yapar. Daha sonra girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nde fotoğrafla tanışır. Fotoğraf eğitimini aldığı Şinasi Barutçu’dan etkilenerek, ilk fotoğraf makinesine sahip olduğu 1949 yılında fotoğraf çekmeye başlar. Resim öğretmeni olarak çalıştığı Diyarbakır ve Ankara Öğretmen Okulları’nda fotoğraf kursları açar. 1966 yılında bir kamu kuruluşunca gönderildiği Almanya’da Fotoğraf ve İş Eğitimi üzerinde incelemelerde bulunur. Daha sonra öğretim üyesi olarak resim ve fotoğraf eğitimi verdiği Gazi Eğitim Enstitüsü’nde çalışır. Ancak aklının kaldığı Kemaliye’yi, Türkiye ve nihayetinde dünyayı fotoğraflamak sevdasıyla 1977 yılında emekli olur. Sanat hayatına resim yaparak başlayan, Devlet Sergileri’ne katılan Sıtkı Fırat yoluna fotoğrafla devam eder. Türkiye’nin, fotoğrafladığı doğası ve kültürel zenginlikleri değişik dergilerde, takvimlerde, Turizm Bakanlığı broşürlerinde ve afişlerinde yayınlanır. Ülkemizin birçok yöresi onun objektifinden yansıyanlarla tanınır. Yurt dışında 30’u aşkın ülkeyi gezerek fotoğraf çeker. 
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Almanya, Rusya, Malezya, Küveyt, Azerbaycan, Balkan ülkeleri, Kıbrıs, Japonya ve Çin’de sergiler açar. 1989’da Pekin’de açtığı “Türkiye” ve Ankara’da açtığı “Çin” sergilerinden sonra, 1999 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin 50. kuruluş yılı için hazırlanacak prestij kitabına fotoğraf çekmek için Çin Kültür Bakanlığı’ndan davet alır. Çektiği fotoğraflar “Focus on China” isimli prestij kitabında yayımlanır. Daha sonraki yıllarda iki defa Çin Fotoğraf Sanatı Derneği’nce uluslararası fotoğraf festivallerine davet edilerek sergiler açar. Yurt içinde ve yurt dışında açtığı 100’ün üzerindeki sergiden, “Türkiye”, “Memleketim”, “Doğu Karadeniz’in Güzellikleri”,  “Ormanlarımız ve Güzellikleri”  “Yurttan ve Dünyadan Yansımalar” adlı sergileri yurdun birçok yerinde ziyaretçilerle buluşur.