İlaçta ‘reçeteli’ ‘reçetesiz’ kaosu

İlaçta ‘reçeteli’ ‘reçetesiz’ kaosu
Reçeteli ilaç satımının dayatılmaya çalışıldığını öne süren Saydan, “Astım veya kalp krizi için kulandığı ilacı almaya gelene ‘reçeten yoksa ilaç veremem’ denilemez” dedi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye’ye reçeteli ilaç satışının dayatılmaya çalışıldığını, ancak hem toplum olarak hem de altyapı olarak buna hazır olunmadığını kaydetti. 

Şiddete maruz kalırız
Sağlık Bakanlığı denetimlerinde, “reçetesiz” ilaç sattıkları gerekçesiyle eczacıların mağdur edildiğini vurgulayan Saydan, şunları ifade etti: “Gerek SGK’nın muayene ücreti, reçete katkı payı, reçete parası gibi ağır koşulları, vatandaşlarımızın düzenli kullanmak zorunda kaldıkları ilaçları, reçete yazdırmadan eczanelerimizde almak istemeleri, gerekse ülkede yetişmiş doktor ve uzman doktor sayısının yetersiz olması sonucu sürekli kullandıkları ilaçları almak isteyen hastalarımızla bu uygulama yüzünden karşı karşıya gelmekteyiz. Bizler reçetesiz ilaç satmak için değil, sürekli ilaç kullanan ya da acil durumdaki vatandaşlarımızın ilaçlarını vermek istiyoruz. Eczanelerimizde, astım krizi veya kalp krizi için kullandıkları ilaçları almaya gelen vatandaşlarımıza veya kucağında çocuğu ateşler içinde yanarken gelene ‘Reçeten yoksa ilaç veremem’ denilemez. Bu durum sonucunda, ya eczacılar olarak şiddete maruz kalırız, ya da hastalarımızın sağlığını tehlikeye atmış oluruz. Biz bu durumlarla karşılaşmak istemiyoruz” 
Saydan “Bakanlık tarafından kontrol edilmesi gereken ilaçlar (mor reçete, kırmızı reçete) zaten reçeteli veriliyor. Ama ağrı kesici, öksürük şurubu gibi ilaçlar ya da devamlı kullandığı bir ilacı kaybettiği, kırdığı için gece nöbetteyken gelen hastalardan reçete mi isteyeceğiz? Bu duruma vatandaş da, hastaneler de, acil doktorları da eczacı da hazır değil” diye  konuştu.