Sinop’ta HDK gezisine büyük tepki

Sinop’ta HDK gezisine büyük tepki
Sinop’ta HDK gezisine büyük tepki

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyetinin Karadeniz gezisinde olaylar çıktı. BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Sürey

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyetinin Karadeniz gezisinde olaylar çıktı. BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü ile İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ve Halkların Demokratik Kongresi Eş Başkanı Fatma Gök’ün katıldığı Kardeniz turu, Sinop’ta gerginliğe yol açtı. Polis kontrolünde programın yapılacağı öğretmenevine alınan BDP’li gruba sözlü sataşmalar, daha sonra fiili protestoya dönüştü. Protestocular, öğretmenevinin camlarını kırarken, BDP’li heyetin araçları da yumurta yağmuruna tutuldu. Çevik kuvvet, özel harekat ve jandarma robokoplarla alınan geniş güvenlik önlemlerine rağmen dağılmayan protestoculara, biber gazı ile müdahale edildi.

 

Biber gazlı müdahale

 

Karadeniz’deki illeri ziyaret etmek için yola çıkan BDP’li 4 milletvekili, dün sabah Çorum’dan Sinop’a geldi. Önder, Tüzel, Tuncel ve Kürkçü’yü karşılamak için bir grup çay bahçesine gitti. Ancak işyeri sahibi grubun BDP’lileri karşılayacağını öğrenince, işyerini kapatıp karşılamaya gelenleri dışarı çıkardı. Ardından işyerine Türk bayrağı asıp gitti. BDP’li vekillerin yer aldığı grup, programın yapılacağı öğretmenevine gitti. Burada toplanan 500 kişilik grup, partililere saldırmak istedi. BDP’liler polis tarafından fiili müdahaleye uğramadan öğretmenevine alındı. BDP’li vekiller, gezileri hakkında bilgi vermek için basın toplantısı düzenledi. Bu sırada öğretmenevi çevresinde çevik kuvvet ekipleri ve sivil polisler önlem aldı. Yaklaşık 500 kişilik grup ellerinde Türk bayraklarıyla öğretmenevine gelip slogan attı. Bu sırada 10 kişilik bir grup arka taraftan binadan içeriye girmeye çalıştı. Ancak burada önlem alan polis grubu engelledi. Grup, “PKK Sinop’a giremez”, “Polis, PKK’yı koruma” şeklinde sloganlar attı. Çevik kuvvet, polis özel harekat ve jandarma robokoplarla alınan güvenlik önlemlerine rağmen dağılmayan protestoculara polis biber gazı ile müdahale etti.