Yasaklar başladı

Yasaklar başladı
Yasaklar başladı

Tük Ticaret Kanunu’ndaki değişiklikler dünden itibaren yürürlüğe girdi ve Türkiye yeni haklarla yeni bir haftaya başladı. Otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Kamyon yazıları tarihe karışacak. Fahiş faizlere de sınır gelecek.

 

Hayatımızda yenibir dönem başadı

Türk Ticaret Kanunu’ndaki devrim gibi değişikliklerle Türkiye yeni haklarla yeni bir haftaya başladı. Otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Gece yarısından sonra yolcuların uyuduğu saatte yüksek sesle müzik çalınamayacak

Türk ticari hayatında devrim niteliği taşıyan yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) yürürlüğe dünden itibaren girdi. Bundan böyle; otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Gece yarısından sonra yolcuların uyuduğu saatte yüksek sesle müzik çalınmayacak..Türk Ticaret Kanunu ile Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanun, geçen yıl kabul edilen Türk Ticaret Kanunu’nda, uygulamada sorun yaşanmaması için yapılan değişiklikleri kapsıyor. Buna göre asliye ticaret mahkemesi ile asliye hukuk mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki görev ilişkisi olacak, bu durumda göreve ilişkin usul hükümleri uygulanacak.


Tescil ve kayıt
Ticaret sicili kayıt işlemlerinin elektronik ortamda yapılması için toplanması ve işlenmesi gerekli olan kişisel veriler, kişisel verilerin korunması ve bilgi güvenliğinin sağlanmasına ilişkin mevzuata uygun bir şekilde korunacak. Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılacak. Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, bu Kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorunda olacak.


Fahiş faize sınır
Faiz ödeme borcunda uygulanacak yıllık faiz oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa o tarihte yürürlükte olan yasal faiz oranını aşamayacak. Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı ise yasal faizin yüzde 50 fazlasını aşamayacak. Halen yasal faiz yüzde 9 olduğu için sözleşmeyle belirlenen yıllık faiz bugün için yüzde 13.5’i geçemeyecek. Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık temerrüt faiz oranı da yüzde 18 ile sınırlı olacak.


Eşleri gerecek borçlanma
Dün  yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu kefalet sisteminde köklü değişiklikler getiriyor. Çoğu zaman aile facialarına yol açan kefalet konusunda aileyi korumaya yönelik getirilen hükümler bir yandan da özellikle aile şirketlerinin elini kolunu bağlayacak. Eşinden yazılı izin almayan kişi, kendi şirketi için bile artık şahsi kefalet veremeyecek.


Borçluya can simidi
Yeni yasayla mevzuata, borçlular için bir can simidi girdi. Uzun vadeli krediyle bir ev ya da otomobil aldınız. İşinizi kaybettiniz ve daha düşük gelirli bir işte çalışmak zorunda kaldınız. Ya da yüksek oranlı bir devalüasyon yaşandı . İşte bu tür durumlarda borçlular mahkemeye başvurarak borcun “aşırı ödeme güçlüğü” ortaya çıktığı gerekçesiyle, borç ödemeleri için daha uygun faiz ve vade koşulları belirlenmesini isteyebilecek.


‘A’nın altındaki
buzdolabına yasak

Yüksek Denetleme Kurulu’nun bu yılın Şubat ayında kabul ettiği Enerji Verimliliği Strateji Belgesi uyarınca 1 Temmuz’dan itibaren A sınıfının altındaki buzdolaplarının satışı ve ithalatı yasaklandı. Türkiye’de 10 buzdolabından 6’sı A sınıfının altında. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Aydilek, Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yüzde 24’ünün konutlarda gerçekleştiğini ve konutlardaki toplam tüketimin yarısının da beyaz eşyalardan kaynaklandığını söyledi.


Evrak sahteciliğine
hapis cezası

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 Temmuz’dan itibaren ekonomi hayatının bütün aktörlerinin yeni mevzuatla yollarına devam edeceğini belirterek  “Cezalar çok tartışıldı. Mevcut 46 hapis cezasından 33’ü idari para cezasını dönüştürüldü ancak diğerleri duruyor. Sahtekarlar, evrak sahteciliği yapanlara yönelik hapis cezası var” diye konuştu.


Kamyonculara yazı engeli
Kamyon ve dolmuşlarda yer alan ve çoğu zaman güldüren ’Kamyon Çeker 10-20 ton, Gönlüm Çeker Paris Hilton’, ’Hayatımı Yazsam, Duble Yol Olur...’ gibi tampon yazıları tarihe karışacak. Tek başlarına ticaret yapan ancak ticaret unvanlarına bir şirketin var olduğu izlenimini uyandıracak ekler yapan kişiler, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacak.


Sevgili de
tazminat
alabilecek
Yeni yasa

tazminat konusunda da önemli yenilikler getiriyor. Sevgili ve nikâhsız eşlere getirilen tazminat hakkı bulunuyor. Örneğin bir kişi işverenin yeterli tedbiri almaması nedeniyle ölürse, ölüme sebebiyet vermekten dolayı tazminat ödenmesinin söz konusu olduğu durumlarda önceden sadece aile fertleri tazminat alabiliyordu. Yeni yasada ’yakınları’ifadesi konuldu. Böylece, ölen kişinin sevgilisi veya nikâhsız eşi de tazminat talebinde bulunabilecek.


İnternet
sitesine
denetim şartı

Denetime tabi olan sermaye şirketleri, kuruluşlarının ticaret siciline tescili tarihinden itibaren üç ay içinde bir internet sitesi açmak ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanmasına özgülemek zorunda olacak. İnternet sitesinde yayımlanacak içerikler, 5 gün içinde, siteye konulacak.


Tavuk,
lahmacun bulunmayacak

Bundan böyle; otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Gece yarısından sonra yolcuların uyuduğu saatte yüksek sesle müzik çalınmayacak. Şehirlerarası yolculuklarda yumurta, soğan, pide, lahmacun gibi kötü kokan yiyecekler yenilmeyecek. Firmalar, bilette belirtilen yerin başka bir kişiye verilmesi, aracın belli saatten önce hareketi nedeniyle yolcunun yetişememesi gibi nedenlerden sorumlu olacak.


Para toplanamayacak
Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bir şirket kurmak veya şirketin sermayesini artırmak amacıyla yahut vaadiyle halka her türlü yoldan çağrıda bulunularak para toplanması yasak olacak. Şirketin ve şirketler topluluğunun yılsonu ve konsolide finansal tablolarını, raporlarını, denetleyen denetçiler, kanuni görevlerinin yerine getirilmesinde kusurlu hareket ettikleri takdirde, şirketin pay sahiplerine sorumlu olacak.


Sağlıklı ekmek piyasada
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ’Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği’1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Raflarda eski ekmekler yerini, tuz oranı ve gramajı düşük, kepek oranı yüksek ekmeklere bıraktı. Dün itibariyle yürürlüğe giren yönetmelik, yüzde 1.8 olan tuz oranı yüzde 1,5’a indirdi. 300 gramlık ekmekler ise 250 gramlık kepek oranı artırılmış, tokluk hissi veren ekmeklere dönüştü. Ekmekteki kepek oranı en az yüzde 0,65 ve en çok yüzde 1,1 olacak.