Enerji zamlarından elde edilen gelir kimin cebine gidiyor? Elektrik Mühendisleri Odası YK üyesi Mehmet Özdağ tek tek açıkladı

Enerji zamlarından elde edilen gelir kimin cebine gidiyor? Elektrik Mühendisleri Odası YK üyesi Mehmet Özdağ tek tek açıkladı
EMO YK Üyesi Mehmet Özdağ, enerji zamlarından elde edilen gelir kimin cebine girdiğini, kamunun uğratıldığı zararı tek tek anlattı. Özdağ, 1 kuruşluk zammın bütün tüketimdeki toplam değerinin 2.5 milyar lirayı bulduğunu belirterek dönen paranın büyüklüğünün "korkunç" olduğunu söyledi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) YK Üyesi Mehmet Özdağ, Yol TV''de "Enerji zamlarından elde edilen gelir kimin cebine giriyor?" sorusuna verdiği yanıtta çarpıcı ifadeler kullandı.

1 kuruşluk zammın bütün tüketimdeki toplam değerinin 2.5 milyar lirayı bulduğunu belirten Özdağ, "Türkiye''de 2021 yılı itibarıyla üretilen elektriğin %83''ten fazlasını özel sektör üretmiş. İletim şu anda %100 kamunun elinde. Dağıtımın %100''ü özelin elinde." dedi.

Özdağ''ın "Enerji zamlarından elde edilen gelir kimin cebine giriyor?" sorusuna verdiği yanıt şöyle:

"Bize faturalandırılan elektrik fiyatının, 1 kuruş zam yaparsanız, o zammın bütün tüketimdeki toplam değeri 2.5 milyar lirayı buluyor. O nedenle dönen paranın büyüklüğü korkunç. 

Elektrik enerjisi 3 temel sektörde değerlendirilir. Ürettiniz, ilettiniz ve dağıttınız. Şu anda Türkiye''de 2021 yılı itibarıyla üretilen elektriğin %83''ten fazlasını özel sektör üretmiş. İletim şu anda %100 kamunun elinde. Dağıtımın %100''ü özelin elinde. Bu şirketler üretirken kazanıyor. Bu şirketler bizim dağıtım şebekesini işletirken yaptıkları bütün yatırımların bütün şirket giderlerini bize fatura ederek karşılığını alıyorlar. Artı bize elektiriği parakende satarken de devletin kendilerine koyduğu yasal kar marjı üzerinden de karlarını yapıyorlar.

Ortada saadet zinciri gibi bir yapı var ve bu zincirin iletim hariç her halkası özel sektörlere hizmet amacıyla oluşturulmuş."

İlgili Haberler