En çok hangi taraftar token kazandırdı. 450 milyon TL’lik gelir

En çok hangi taraftar token kazandırdı. 450 milyon TL’lik gelir
Türkiye’de de henüz kripto paralar ve borsaları düzenlenmiş değil ancak Türk futbol kulüplerinin fan token macerası minimum 450 milyon TL’lik gelire dönüştü.

Piyasa değeri açısında bakıldığında ise sadece Türkiye’de değil tüm dünyada en tepede Fenerbahçe Token yer alıyor. Fenerbahçe Toka’nın piyasa değeri 1 milyar 976 milyon TL’yi buluyor.

Bu piyasa değeri PSG’nin piyasa değerinin 2.8, Barcelona’nın piyasa değerinin ise 3.4 katı. Fenerbahçe Token’ın piyasa değeri Galatasaray’ın piyasa değerinin ise 7.2 katı.

Elbette Socios tokenların arz modeliyle Fenerbahçe Token’ın arz modeli arasında büyük bir fark var. Bu fark, Socios’un Galatasaray, PSG, Barcelona gibi fan tokenlar için 5 yıllık anlaşmalar yapıyorken Fenerbahçe’nin Paribu anlaşmasının 25 yıllık olması.

Fenerbahçe Token için kilitli tokenların açılma tarihleri de önemli bir dönüm noktası. 15 Mayıs 2022’de 15 TL’lik tokenların kilidi açılmaya başlayacak ve 15 ay boyunca her ay 1.33 milyon adet token açılacak. Ve 15 ayın sonunda kilidi açılmış token sayısı 20 milyon adede ulaşacak.

Beşiktaş ise taraftar Token için görüşmelere devam ediyor.

Galatasaray’ın başlattığı NFT satışlarıyla bu gelir daha da arttı. Örneğin ilk 100 serilik NFT’ler 185 bin Euro, bugünkü kurla 1 milyon 980 bin TL gelir elde etti. ikinci ve üçüncü serilerin de satışlarının tamamlanmasıyla NFT geliri bugünkü kurla 43 milyon TL’yi aşacak.

Yayıncı kuruluştan elde edilen gelirin her sezon daha da azalmasına karşılık gelir seçeneklerini artırmaya çalışan futbol kulüplerinin kripto para dünyasındaki etkinliğinin her geçen gün daha da artması kaçınılmaz.

GAL TOKEN, 7.6X, FB 4.6X YAPTI

Barcelona, PSG, Manchester City, Manchester United gibi birçok dünya devinin çoktan var olduğu pazarda Galatasaray, öncülerden biri olmuştu.

Global bir borsada doğrudan listelenme etkisiyle Galatasaray token, kripto para camiasının jargonuyla halka arzından bu yana 7.6X yaptı.

Fenerbahçe ise yerelden globale farklı bir modeli tercih etti. iki farklı token seçeneği ile çıkılan halka arzın ardından 15 TL’lik ve 30 TL’lik tokenların performansı 2.3-4.6X arasında.

İlgili Haberler