8 milyar dolar dışarıya kaçtı

8 milyar dolar dışarıya kaçtı
8 milyar dolar dışarıya kaçtı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 250 milyon dolarlık müdahale ile dolar kurunu 1.91’den 1.89’a indirmelerini savu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 250 milyon dolarlık müdahale ile dolar kurunu 1.91’den 1.89’a indirmelerini savundu

 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, kur konusunda rahat olduklarını, herhangi bir seviye endişelerinin bulunmadığını belirterek “Yalnız, piyasaya ’oynaklık’konusunda bir sinyal vermemiz gerekiyordu. Tedirginliği biraz almak için. Bu da gayet etkili oldu ve sabah 1.91’e kadar giden döviz kuru, gün sonunda 1.89’a kadar indi. Yani Türk Lirasını dün istikrara kavuşturduk” dedi.
Erdem Başçı, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Para Politikaları” üzerine konuştu.  Başçı, mayıs  ayı başından itibaren Türkiye’den 8 milyar dolar çıktığını söyledi Yakın zamanda politika faizinde arka arkada birkaç kez indirime gittiklerini, daha sonra tekrar küresel tedirginlik oluştuğunu belirten Başçı, “Buna karşı biz dedik ki ’ek parasal sıkılaştırma yapabiliriz’tedirginliği biraz almak için. Dolayısıyla bu defa bir defa parasal sıkılaştırma yaptık. Ne zaman? Dün. Bir gün süreyle ek parasal sıkılaştırma’85 Yani dün, politika faizinde fonlama yapmadık. Bugün tekrar başladık politika faizinde fonlama yapmaya. Dolayısıyla demek ki bu bir gün de yapılabiliyor ve gayet etkili olabiliyor” dedi.

 


Döviz rezervi azaldı

 


Başçı, döviz rezervlerinde altın dahil göstergeye bakıldığında, yakın zamanda bunda da yakın zamanda çok ciddî artış olduğunu, bu artışın temel sebebinin Rezerve Opsiyonu Mekanizması, bankaların Merkez Bankası’nda tuttuğu iade likidite olduğunu, en son rakamların 128 milyar dolar civarında bir döviz rezervine işaret ettiğini kaydetti. Başçı, şöyle devam etti: “Bunun şöyle güzel tarafı var. Bankalar kendi paraları olduğu için herhangi bir ödemeler dengesinde ihtiyaç olduğu zaman, hatta kredi verme fırsatı çıktığında yabancı para cinsinden, bizdeki paralarını çekip rahatlıkla kredi verebiliyorlar.Bankalarımızın borçlanma imkanları devam ediyor. Rahatlıkla dış borçlanmalarını sürdürüyorlar. Mayıs ayının başından itibaren 7,9-8 milyar dolar toplam çıkış var. Bunun önemli bir kısmı para piyasasından. Son günlerde de tahvil piyasasından çıkış var ama çok öyle tedirginlik verici rakamlar değil daha ziyade fiyat etkisi görüyoruz.