Meyve sebzede zam kapıya dayandı

Meyve sebzede zam kapıya dayandı
Gübreye,tohuma ve nakliyeye gelen zamlarla katlanan maliyetleri sebze ve meyve fiyatlarını uçuracak. Havaların ısınmasıyla birlikte fiyatlarda düşüşler olacağı tahminler arasında ancak Ramazan zamları vatandaşı üzecek.

Artış nedeni maliyetler

Havalar ısınıyor sebze ve meyvede düşüşler beklenirken, artan maliyetler Ramazan fiyatlarına yansımaya başladı.Zamlanan gübre ve tohumun yanında akaryakıt zamları maliyetleri katlamasıyla birlikte tarımsal ürünlere büyük zam geleceği belirtiliyor.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı’nda tüketicilere uyarı geldi. Fiyatları olağanüstü zamlanan sebze meyvenin havaların ısınmasıyla bir miktar fiyat düşüşleri olacağını belirten Başkan Yüksel Tavşan Ramazan’la birlikte yeni zamların yaşanacağını ifade ediyor.Oruçlu ortamda birden bire ürünlere talep artışı olabileceğini belirten Tavşan Ramazan ve Ramazan Bayramı öncesinde tüketicileri dikkat etmeleri konusunda uyardı.

“6-7 LİRANIN ALTINDA ARTIK ÜRÜN ALMAK İMKANSIZ”

Temel gıda ürünlerinde yaşanan aşırı pahalılığın nedenlerini de anlatan Tavşan’a göre girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi yüzünden halkın artık 3-4 liraya sebze-meyve yiyemeyecek. 6-7 liranın altında ürün satmanın neredeyse imkansız hale geldiğini ifade eden Tavşan Gübre, tohum, ilaç, mazot, doğalgaz, ambalajlama, nakliye ve kira gibi tüm giderlerde olağanüstü artışların yaşandığını belirten Tavşan, “Artık şu gerçeği kabul etmeliyiz ki, girdilerin böylesine yüksek olduğu bir ülkede fiyatların yüksek olması çok normal. Bol olduğu zaman bile 5-6 liradan aşağıya ürün satılırsa üretici de satıcı da zarar eder” dedi.

“DESTEKLEME VE TABAN FİYAT GEREKLİ”

Yemeklerin vazgeçilmezi patates, soğan ve domates gibi ürünlerde aşırı fiyat oynaklığına karşı üretim planlaması ve taban fiyat uygulanması gerektiğini savunan Tavşan temel ürünler konusunda çiftçinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor. Tavşan’a göre çiftçinin desteklenmemesi halinde fiyat değişkenliklerinden zarar gören üretici üretmek istemeyecek

İlgili Haberler