“Enflasyon yüzde 13,8 olacak”

“Enflasyon yüzde 13,8 olacak”
Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, Türkiye ile ilgili korkutucu bir tahminde bulundu. Kurumun yaptığı analizde yıllık enflasyonun temmuz ayında yüzde 13,8’e yükselmesi ön görülüyor.

Uluslararası yatırım bankası JP Morgan Türkiye’de temmuz ayında yıllık bazda yüzde 13,8 ile zirve yapabileceği tahmininde bulundu. Açıklamada Türkiye’de keskin şekilde değer kaybeden lira ve bozulan enflasyon beklentilerinin fiyatlama dinamikleri üzerinde ‘belirgin hasar oluşturduğu’ belirtilirken, büyüme tahmini yüzde 4’ten yüzde 3,3’e, 2019 büyüme tahmini de yüzde 4,5’ten yüzde 3,6’ya revize edildi.

JP Morgan analisti Yakın Cebeci’nin hazırladığı raporda şu ifadelere yer verildi:

“Her ne kadar ekonomik aktivitedeki yavaşlama ikinci yarıda fiyat baskılarını hafifletebilecek olsa da hükümetin emeklilere vaat ettiği ikramiye ödemeleri haziran ve ağustosta enflasyonist etki yaratacaktır Makro tahminler katı bir şekilde seçimin sonucuna bağlı. Siyasi tansiyonun sürmesi ya da popülist bir hükümetin ortaya çıkması büyüme ve fiyat dinamiklerinde daha fazla kötüleşmeye yol açabilir. Reformcu bir hükümet durumunda ise tam tersi olarak beklentilerde ve makro temellerde güçlü bir iyileşme gözlenebilir. Seçim sonrası ilk TCMB PPK toplantısında 100 baz puan faiz artışı öngörmüştük. TCMB perşembe günü bu artırımın yarısını yapabilir.”