Ticaret ve yatırım engelleri azalmalı

Ticaret ve yatırım engelleri azalmalı
Ticaret ve yatırım engelleri azalmalı

Avrupa çapında ticaret ve sanayi odaları için oluşturulmuş en büyük platform olan EUROCHAMBRES tarafından GCP işbirliğiyle hazır

Avrupa çapında ticaret ve sanayi odaları için oluşturulmuş en büyük platform olan EUROCHAMBRES tarafından GCP işbirliğiyle hazırlanan ve GCP üyelerinin gelecek yıl için dünya genelinde kilit politika alanlarındaki beklentilerinin yer aldığı 2014 Küresel Ekonomi Raporu, EUROCHAMBRES Ekonomik Forumu öncesinde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
Rapora göre, GCP üyeleri; 2014 için büyüme seviyesinin Dünya Bankası’nın öngördüğü kadar sağlam olmayacağını düşünüyor. Küresel ekonomi için temel güçlük olarak finansal sistemin sağlıklı olup olmamasına işaret edilen raporda, finansal pazarlardan gelecek tehditlere karşı önlem alınması gerektiği vurgulanıyor.
Pazar sınırlamalarına yönelik eğilimlerin de küresel ekonomi için risk taşıdığı belirtilen raporda, özellikle gençleri hedefleyerek işsizliğin düşürülmesine yönelik programların uygulamaya alınmasının öncelikli olduğu ifade ediliyor.

 


Rifat Hisarcıklıoğlu
TOBB Başkanı ve EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2014 Küresel Ekonomi Raporu’nun, ticaretin ve yatırımların küreselleştiği bir dünyada, gözetim ve standart esaslarının da küresel düzeyde belirlenmesi ihtiyacını vurguladığını belirterek, “Ekonomiler küreselleşirken, kurumlar ve kurallar yerel kalamaz. Ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım engelleri azalmalı, finansal piyasalardaki gözetim ve denetim ise güçlendirilmeli” dedi.

 


GCP Başkanı Leitl
EUROCHAMBRES Fahri Başkanı ve GCP Başkanı Christoph Leitl ise reel ekonomilerin daha da serbestleştirilmesi, finansal piyasaların ise daha fazla düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Çin Uluslararası Ticaret Odası (CCOIC) Genel Sekreteri Lin Shunjie ise Çin’in Avrupa ve Türk iş dünyası ile kurduğu ortaklığı güçlendirmek istediklerini ifade etti.

 


AB Bakanı Bağış
Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Ekonomik Forumu’nda konuşan; Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa’nın her geçen gün Türkiye’den uzaklaştığını belirterek, “Bakın sizler bir genişleme yorgunluğundan bahsediyorsunuz. Biz ise artık bir dışlanma yorgunluğu yaşar noktaya geldik” dedi.
Bağış, Türkiye’nin, dış ticaretinin neredeyse yarısını AB üyesi ülkelerle yaptığını ve küresel sermayenin yaklaşık yüzde 80’ini AB üyesi ülkelerden çektiğini anlattı.
Türkiye’de AB’ye olan ilginin her geçen gün azaldığına dikkati çeken Bağış, müzakere sürecinin Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek noktaya geldiğini söyledi.