Etimesgut Belediyesi, Sayıştay'ı yalanladı!

Etimesgut Belediyesi, Sayıştay'ı yalanladı!

Daha önce yine bu köşeden "Etimesgut Belediyesi''nde ''hak ediş'' oyunları" başlıklı bir yazı kaleme almış ve Sayıştay raporlarında ilçe belediyesi ile ilgili belirtilen kısımları sizlere aktarmıştım.

Belediye yetkilileri ile konuştum.

Durum Sayıştay''ın raporunda yazdığı gibi olmadığını anlattılar ve bir de açıklama gönderdiler. Yani doğrudan Sayıştay''ın hata yaptığını aktardılar.

Öncelikle Sayıştay''ın tespitini hatırlatmak gerekiyor…

Rapora göre belediyede bazı muhasebe işlemleri tam olarak gerçekleştirilememiş.

Sayıştay üç tane ihaleyi incelemiş…

Bunlar; "Fan Püskürtmeli Dezenfektasyon Sistemi Alım İşi", "Türk Tarih Müzesi Binasına LED Ekran Alım İşi" ile "Etimesgut İlçesi Sınırları Dahilinde Çöplerin Toplanması, Nakli, Cadde, Sokak Meydan ve Pazar Yerlerinin Makine Marifetiyle Süpürülmesi Amacıyla Araç Kiralama İşi."

Söz konusu işler kapsamında alınan kesin teminat mektuplarının muhasebe kayıtlarının yapılmadığı, ihale dosyaları içinde kaldığı ve muhasebe birimine gönderilmediği tespit edilmiş.

Başka bir bulguda ise "Çöp toplama ve nakli, cadde ve sokakların makine ile süpürülmesi ve yıkanması hizmeti alımı" işlerinde araçların çalışma saatlerinin sağlıklı tutulmadığı ve bazı araçlara ait özelliklerin teknik şartnameye uygun olmadığı belirlenmiş.

Belediye bu konuda şu şekilde cevap verdi:

"Söz konusu işlerden Türk Tarih Müzesi Binasına LED ekran işine ait kesin teminat mektubu garanti süresi öngörülerek nakit''e çevrilerek Belediyemiz emanet hesaplarına alınmış olup yazışmalar dosyasında mevcuttur. FAN Püskürtmeli Dezenfektasyon sistemi alım işine ait kesin teminat ise işin teslim süresinin kısa ve ivedi olması sebebiyle müdürlüğümüz dosyasında muhafaza edilmiştir.

Araç konusunda da 2009 yılından araç takip sistemimiz aynıdır. Hak edişler aynı şekli unsurlarla hazırlanmıştır. Bugüne kadar Sayıştay ve mülkiye müfettişlerince yapılan denetimlerde de her hangi bir aykırılık tespit edilememiştir."

Asıl cevabını öğrenmek istediğim durum ise Belediyenin ihale yolu ile aldığı sağlık hizmetleri konusu.

Etimesgut Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü''ne bağlı Tıp Merkezi''nde muayene hizmetlerinin yapılması için muayene hizmetleri birim fiyat şeklinde ihale edilmiş. İhalede, muayene başına teklif verilmiş ve hak edişlerin gerçekleştirilen muayene bazında ödeneceği belirtilmiş.

Belediye de kendi kullandığı sistem üzerinden muayene sayısını baz alarak yüklenici firmaya hak ediş ödemesinde bulunmuş.

Tabii bu işler ile ilgili SGK ile de yapmış olduğu bir protokol var. Protokol gereği muayene sayısını SGK sistemi üzerinden alarak fatura ediyor. Ancak yüklenici firmaya ödenen muayene sayısının SGK''ya fatura edilen muayene sayısından fazla olduğu anlaşılmış.

Belediye yetkililerine sormuşlar tabii, "hayırdır" diye.

Belediye muayene sayısı farkının laboratuvar ve biyokimya hizmetleri ile ücretli bakılan hastaların SGK''ya fatura edilememesinden kaynaklandığını belirtmiş.

Bu konuya da yetkililer şu şekilde cevap verdiler;

"Belediyemiz tıp merkezi bünyesinde Belediyemize ait 6 tane hekim 2020 yılı içerisinde görev yapmıştır. Belediyemizin hekimlerinin yaptığı muayeneler firmaya ödenmemiştir. Ancak firmanın yaptığı muayeneler ve belediyemize ait hekimlerin yaptığı muayeneler SGK''ya fatura edilmiştir.

"Yılsonunda toplam verilere bakıldığında SGK''ya fatura edilen muayene (49.908) sayısı firmaya ödenen muayene (38.265) sayısından 11.643 muayene daha fazladır. Eğer ki yıl sonunda SGK''ya fatura edilen muayene sayısını baz alıp üzerinden işlem yapmış olsaydık firmaya 11.643 muayene (11.643x43,56 TL=507.169,08 TL) aylık hak edişinin dışında daha fazla para ödemek zorunda kalacaktık, bu durumda kamuyu zarara uğratacaktık."

Yine Sayıştay raporundaki tespitte, Etimesgut Belediyesi''nde herhangi bir faaliyeti bulunmayan, organizasyonu, bütçesi ve mevzuatı olmayan Strateji Geliştirme Müdürlüğü kadrosunun ihdas edildiği ve atama yapıldığı görülmüş.

Ancak belediye verdiği cevapta "Belediyemiz Strateji ve Geliştirme Müdürlüğü 7 Mayıs 2007 tarihinde Belediye Meclisinin 195 sayılı kararıyla kurulmuş olup, bütçesi ve ödeneği bulunmaktadır. Müdürlüğümüz ilgili tarihten günümüze kadar hizmet vermektedir" denilmiş.

Belediye Başkanına ve yetkililerine teşekkür ederim.

Belediyenin yaptığı bu açıklama Sayıştay raporunda raportörün yazdıklarının tam tersi. Bizler mahkeme değiliz.

Ancak kamunun parasının etkin ve kamu için nasıl kullanıldığını halka anlatmak ile yükümlüyüz. En azından ben kendimi böyle görüyorum.

Kararı verecek olan halktır.

Öte yandan Sayıştay''ın da herkesi denetlerken raportörlerini de denetlemesi gerekiyor. Ülkedeki tüm kurumlarda yaşanan bozulmalar Sayıştay''a da sıçrarsa o zaman vay halimize…

Yazarın Diğer Yazıları