"Etlerin içine at, eşek, domuz katılsa nasıl ayıt edeceğiz?"

"Etlerin içine at, eşek, domuz katılsa nasıl ayıt edeceğiz?"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Pakdemirli'ye "İthal ettiğiniz etlerin içine at, eşek, domuz katılsa nasıl ayırt edeceğiz?" diye sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz olarak, yurtdışından ithal edilen kemiksiz etlerin insan sağlığı üzerinde oluşturabileceği olumsuzluklara dikkat çekti ve bu konuda endişelerini gündeme getirdi. 

İTHAL LÖP ET ENDİŞESİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katıldı. Gürer, Bakan Bekir Pakdemirli’nin sunum yapıp, soruları yanıtladığı toplantıda, ülkemize yurtdışından ithal edilen löp etlerle ilgili endişelerini dile getirdi. 

300 TIR LÖP ETİ TÜRKİYE’YE KİM GETİRDİ?

Geçtiğimiz Eylül ayında Et ve Süt Kurumu’nun kamuoyunda tepkilere neden olan tartışmalı ‘kemiksiz sığır eti’ ihalesine atıfta bulunan Gürer, “Et ve Süt Kurumu tarafından 27 Eylül 2018’de 300 tır kemiksiz sığır eti ilanı verildi ve bir gün sonra son teklif günü olarak duyuruldu. Kamu İhale Kanunu’ndaki yedi günlük süre hiçe sayılıp bu uygulamayı gerektirecek aceleciliğin gerekçesi neydi? Kimdi bu 300 tır löp eti ülkemize satanlar?” şeklinde sorular yöneltti. 

KEMİKSİZ ETİN İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ ÇOK ZOR 

Löp etlerin menşeinin belirlenmesindeki zorluklara da işaret eden Gürer, uzmanların da kemiksiz etlerin içeriğinin zor belirlendiğinde hemfikir olduğuna dikkat çekerek, “Bu etlerin içeriği, kontrolü nasıl yapılmıştır? Nerede, hangi hayvan kesimiyle bu etler ülkemize getirilip nerede, kime satılmıştır? Bu etlerin içine at, eşek, domuz katılsa kim, nasıl ayırt edecektir? ? Bu etlerin içine at, eşek, domuz katılsa kim, nasıl ayırt edecektir? ” diye sordu.

BU NASIL ANALİZ?

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında ithal edilen karkas etin bozuk olduğunun ancak bu yıl ocak ayında kamuoyuna açıklanabildiğini anımsatan Gürer, “Bakanlık olarak laboratuvarlara gönderilen et numunelerinin ulusal ve uluslararası metotlarla analizi yapılmakta olup analizlere göre, analiz süresi 1 gün ile 10 arasında değiştiğini ifade ediyorsunuz. Oysa uygulamada 2017 yılında 29 Ağustos 2017 günü ithal edilen karkas etin dahi bozuk olduğunu 5 Ocak 2018 yılında kamuoyuna açıkladınız” hatırlatmasında bulundu.  

İTHAL ETLERİN KONTROL VE DENETİM SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ 

Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda löp et ithalatıyla ilgili olarak şu ifadelere de yer verdi: “Kasım ayında, bu konuda tarafıma ulaşan bilgilerle yaptığım basın toplantısında bu konunun varlığını dile getirmiştim. Sayın Bakan, sonuçta “Kontrol ediyoruz.” diyeceksiniz ama Bakanlığınızın Et ve Süt Kurumunun Millî Savunma Bakanlığına satışını yaptığı etlerden bazılarının analizlerinin olumsuz çıktığı için iade edildiği Sayıştay’ın raporlarında dahi yer alıyor. Bu anlamda, analizleri mutlaka yeniden değerlendirip gerekirse sisteminizi değiştirmeniz gerekir. “

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP milletvekili Gürer’in sorularına yazılı olarak yanıt vereceğini ifade etti. 

İlgili Haberler