Sağlıksız beslenme kolon kanserine neden olabilir

Sağlıksız beslenme kolon kanserine neden olabilir
Sağlıksız beslenme kolon kanserine neden olabilir

Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah İğci, kolon kanseri oluşumunda sağlıksız beslenmenin öne

Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah İğci, kolon kanseri oluşumunda sağlıksız beslenmenin önemli rol oynadığını belirterek, “Lifsiz, posa bırakmayan gıdalar, özellikle fast food türü beslenme şekilleri, kalsiyum açısından fakir gıdalar ve hayvansal proteinlerden özellikle kırmızı etle beslenme kolon kanserinin oluşmasında önemli nedenlerdir” dedi. Prof. Dr. İğci yaptığı açıklamada, ileri yaş, doğum yeri ve coğrafi bölge, bununla ilişkili beslenme alışkanlıkları, kalın bağırsaklarda genetik yaygın poliplerin olması ve uzun yıllar ülseratif koliti olanlarda kolon kanseri riskinin yüksek olduğunu belirtti. İğci, şöyle devam etti: “Kolon kanserinin  oluşumunda diyetin de çok büyük etkisi vardır. Lifsiz, posa bırakmayan gıdalar özellikle fast food türü beslenme şekilleri, kalsiyum yönünden fakir gıdalar ve hayvansal proteinlerden özellikle kırmızı etle beslenme, kolon kanserinin oluşmasında önemli nedenlerdir. Kolonda safra asitlerinin miktarındaki artış da kolon kanseri için risklidir. Bunu nötralize eden gıda ise kalsiyum ihtiva eden sütlü besinlerdir.” Kanserden korunmak ya da hastalığın vücuda verdiği zararı en aza indirmek için öncelikle bol posalı, kalsiyumlu gıdalarla sağlıklı beslenilmesi gerekiyor. Düzenli tuvalet alışkanlığı kazanmanın ve yürüyüş yaparak bağırsak hareketlerini artırmanın önemine de değinen İğci, kolon kanseri riskinin arttığı yaşlardan itibaren 5-10 yılda bir kolonoskopi yaptırılması gerektiğini vurguladı.