Evlerdeki sinsi düşman. Meğerse içten içe kemiriyormuş

Evlerdeki sinsi düşman. Meğerse içten içe kemiriyormuş
Mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alan alüminyum folyoların uzun sürede, önemli sağlık sorunlarına neden olduğu belirtildi.

Evlerdeki sinsi düşman. Meğerse içten içe kemiriyormuş

Mutfakların vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan Alüminyum folyonun sağlığa zararları, tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bazı vatandaşlar, Alüminyum folyonun işlerine çok yaradığını belirterek mutfakta sık kullanmaya devam ederken, bazı vatandaşlar da daha farklı yöntemler geliştirdiklerini vurguluyorlar. Ancak uzmanlar, Alüminyum folyonun sağlığa zararları hakkında araştırma gerçekleştirmeye devam ediyor. 

BEYİN DOKULARINDA YÜKSEK ORANDA TESPİT EDİLMİŞ 

Araştırmalara göre, ocakta, fırında ya da ızgarada pişirme aşamasında yiyeceklere temas eden folyo gerçekten de zaman içinde sağlık sorunları yaratabiliyor. Bilim insanları özellikle insanların aPişmiş yemeklerinizin uzun süre dayanması için hava geçirmeyen ve çok derin olmayan saklama kapları kullanmalısınız. Böylece yemekler hızla soğur ve bakteri üremesi için uygun ortam oluşmamış olur. Ayrıca pişmiş yemekleri tezgahta 2 saatten fazla bırakmayın. Özellikle et ve süt ürünleri oldukça hassastır.lüminyuma uzun süre maruz kalmasının yarattığı sonuçları inceliyor. Örneğin bir araştırmada, Alzheimer hastalarının beyin dokularında yüksek oranda alüminyum birikimi olduğu tespit edilmiş.

Başka araştırmalar da yüksek alüminyum alımının insan hücrelerinin büyümesindeki azalmayla bağlantılı olabileceğine, hatta kemik hastalığı ve böbrek kusuru olan hastalara zarar verme ihtimalinin olduğuna işaret ediyor.

YİYECEKLERE BULAŞIYOR

Eğer çok fazla alüminyum folyo kullanan biri değilseniz, çok fazla endişelenmenize de gerek yok. Çünkü yukarıdaki faktörleri de göz alarak kullandığınızda, yiyeceklerinize bulaşabilecek alüminyum miktarı oldukça az. Ancak risk faktörlerini taşıyorsanız (örneğin Alzheimer riskinizi varsa) o zaman alüminyum folyo kullanımınızı sınırlamakta fayda var.

Dahası yiyeceklere eklenen yüksek miktarlarda tuz ve baharat da alüminyum sızıntısına neden olabiliyor. Bunu da aklınızdan çıkarmayın. 

TEHLİKENİN KAYNAĞI DAHA FARKLI

Fakat kesinlikle yapmamanız gereken bir şey var ki o da artan yemeklerinizi alüminyum folyoya sararak saklamak. Bu hareket sağlık açısından oldukça tehlikeli ancak tehlikenin kaynağı alüminyum değil. Yiyecekleri folyoya sararak saklamak havayla bağlantılarını tamamen kesmek için yeterli değil. Dolayısıyla üzerini folyoyla kapatmakla, yemekleri olduğu gibi tezgahın üzerinde bırakmak arasında bir fark yok. Havayla temas da 2 saatten sonra bakteri üremesine neden oluyor.