Fay hattı üzerine yine hastane yapıldığı ortaya çıktı

Fay hattı üzerine yine hastane yapıldığı ortaya çıktı
Fay hattının üzerine yapılan Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi, depremde ağır hasar alarak bazı bölümleri kullanılamaz hale geldi. Buna rağmen yanı başına ek binalar yapıldığı tespit edildi.

YENİÇAĞ / ÖZEL HABER / GAMZE DAĞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Şehir Hastanesi’ndeki skandallara bir yenisi daha eklendi.

Yeniçağ’ın 2019’da Doğu Anadolu fay hattı üzerine yapıldığını gündeme getirdiği Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Şehir Hastanesi’nin hemen yanı başına depremden önce temeli atılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ek binasının yapımının hızlandırıldığı ve yapımının bitmek üzere olduğu görüldü.

kahramanmaras-sehir-hastanesi-fay-hatti-yenicag-gamze-dag.jpg

“HASTANELERDE SİSMİK İZOLATÖR SİSTEMİ OLSA BİLE BU, O ALANDA FAY HATTI OLDUĞU GERÇEĞİNİ DEĞİŞTİRMİYOR”

Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ek binasının yapımına dair Yeniçağ’ın sorularını yanıtladı.

Şehir hastanesinin alanının seçiminin 2000’li yıllarda dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş tarafından onaylandığını söyleyen Şube Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran, “Hastane yeri ile ilgili yine o dönemin sağlık müdürü, ilk seçenek olarak şehrin batısında şu an gardiyan okulu olarak kullanılan alanı gösteriyor ama ne yazık ki topoğrafik durum sebep gösterilerek fay hattına yakın olan Karacasu mevkiindeki şu anki yer seçiliyor” dedi.

Fay hattı yapısının dikkate alınmayarak projenin onaylanmasının yanlış olduğunu dile getiren Dalkıran, o zamanlarda Türkiye'de izolatör sistemi diye bir kavramın henüz henüz hastane inşaatlarında kullanılmadığını belirtti.

“AFAD DA O BÖLGEYİ KOORDİNASYON MERKEZİ OLARAK SEÇTİ”

Şehir hastanesi alanının seçilme sürecinin bu şekilde başladığını aktaran Dalkıran, “Bunun arkasından AFAD da bölgenin fay hattı yapısını dikkate almayarak o bölgeyi Koordinasyon Merkezi olarak seçti. Sonuçta bu tarz yerleşkeler bir kere planlanır ve akabinde etrafında şekillenir. Böylece, planlama hatası bir kez yanlış yapılınca bu yanlışlar silsilesi devam etti” ifadelerini kullandı.

hasar-goren-afad-binasi.jpg
depremde hasar gören AFAD binası

“HASTANENİN YAPILDIĞI BÖLGE HALA RİSKLİ”

Dalkıran’a “Bu bölgede büyük artçı depremler olduğu zaman veya bölgesel bir deprem olduğu zaman hastanenin hasar alma riski yok mu?” sorusunu sorduğumuzda ise şu cevabı verdi:

Kesinlikle var. Çünkü fay üstüne yapılmış veya çok yakın yapılmış her bina depremden etkilenecektir. Bu bilimsel bir gerçek. Hem de binayı nasıl yaptığınızın çok da öneminin kalmadığı bir nokta.

YENİÇAĞ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Yeniçağ, 2019 yılında söz konusu hastanenin Doğu Anadolu fay hattı üzerine yapıldığını gündeme getirdi.

2020 yılında gelindiğinde, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ek binasının ihalesi yapıldı.

2023 yılında ise Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde NFK Şehir Hastanesi, ağır hasar alarak bazı bölümleri kullanılamaz hale geldi.

İlgili Haberler