Fed’den sabitkoinlerle ilgili kritik açıklama

Fed’den sabitkoinlerle ilgili kritik açıklama
ABD Merkez Bankası (Fed), sabitkoinlerin fiyatlarındaki artışın devam ettiğini ancak söz konusu varlıkların çöküşlere karşı daha duyarlı hale geldiği konusunda uyardı.

ABD Merkez Bankası (Fed), iki yılda bir paylaştığı “Finansal İstikrar Raporu”nda, para piyasası fonlarındaki "yapısal kırılganlıklara" ve olası risklere dikkati çekti.

Fed raporda, riskli varlıkların fiyatlarının artmaya devam ettiğini ve bu varlıkların daha duyarlı hale geldiğini ifade etti.

Açıklamada, varlık fiyatlarının, yatırımcı risk duyarlılığının bozulması ve ekonomik toparlanmanın durması halinde olası düşüşlere karşı savunmasız hale geldiği vurgulandı.

Banka ayrıca, sabitkoinlerin tehdit oluşturduğunu ve Çin''deki gayrimenkul sektörünün kötüleşmesi durumunda, olası etkilerinin ABD''ye de yayılabileceğini kaydetti.

SABİTCOİN NEDİR?

Sabitcoinler, dolar ya da euro gibi itibari para birimlerinin değerine denk olmak üzere tasarlanmış dijital varlıklardır. Kullanıcılar sabitcoinleri kullanarak dünyanın her yerine ucuz ve hızlı değer transferi yapabilir ve bu süreçte coinin fiyatı sabit olmayı sürdürür.

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar itibari paralar karşısında gösterdikleri fiyat değişkenlikleriyle bilinir. Blockchain teknolojisinin yeni ve kripto para piyasalarının görece küçük olması düşünüldüğünde bu durum normaldir. Kripto paraların değerinin herhangi bir varlığa sabitlenmemiş olması serbest piyasa bakımından ilgi çekicidir fakat kullanım açısından zorluk yaratabilir.

Kripto paralar bir takas aracı olarak teknik açıdan mükemmeldir. Fakat değerlerindeki değişimler nedeniyle bu tür paralar ödeme yapmak için ideal tercih değildir ve yüksek riskli yatırımlar haline gelir. Coinlerin işlemin sona erdiği andaki değeri, ilk gönderildikleri zamana kıyasla belirgin ölçüde daha yüksek ya da düşük olabilir.

Ancak sabitcoinlerde böyle bir sorun yaşanmaz. Varlıklar, göz ardı edilebilecek seviyelerde fiyat hareketleri sergiler ve sabitlendikleri dayanak varlığın ya da itibari paranın değerini yakından takip eder. Dolayısıyla oynak piyasalar dahilinde güvenli varlıklar olma işlevine sahiptirler.

İlgili Haberler