Felaketin eşiğinden dönüldü. Hacker içme suyu şebekesini zehirlemeye çalıştı. Çalışanın dikkati faciayı önledi

Felaketin eşiğinden dönüldü. Hacker içme suyu şebekesini zehirlemeye çalıştı. Çalışanın dikkati faciayı önledi
ABD’nin Florida eyaletinde yer alan ve 15 bin kişiye içme suyu sağlayan su şebekesi hacker saldırısına uğradı. Şebekede çalışan bir kişi bilgisayar ekranına baktığında kimyasalın ölçümlerinin aniden değiştiğini fark etti ve derhal harekete geçerek şehrin su kaynağını etkilemeden saldırıyı önledi.

ABD’nin Florida eyaletinde yer alan Pinellas ilçesinde yer alan Olsmar şehrinin su arıtma tesisi “hack”lendi. Henüz kimliği belirlemeyen şüpheli ya da şüpheliler sudaki sodyum hidroksit miktarını 100 kattan fazla artırdı.

BÜYÜK TEHLİKE YARATIYOR

Sodyum hidroksit, suyun asitlik değerini kontrol etmek için şebeke suları az miktarda ekleniyor, ancak fazlası halk sağlığı için büyük bir tehlike yaratıyor. temizlik malzemelerinde yaygın olarak bulunan aşındırıcı bileşik; tahrişe, yanıklara ve ölümcül komplikasyonlara neden olabiliyor.

BİR ÇALIŞANIN DİKKATİ FELAKETİ ÖNLEDİ

NTV’de yer alan Tampa Bay Times'ın haberine göre, şebekede çalışan bir kişi bilgisayar ekranına baktığında kimyasalın ölçümlerinin aniden değiştiğini fark etti ve derhal harekete geçerek şehrin su kaynağını etkilemeden eylemi tersine çevirdi.

SİBER SALDIRI ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Bununla birlikte FBI ve ABD’de Gizli Servisi olay hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Pinellas ilçe şerifi Bob Gualtieri, kısa sürede sudaki sodyum hidroksit miktarınının milyonda 100 parçadan milyonda 11 bin 100 parçaya yükseldiğini ancak bunun halk için bir tehlike yaratmadan harekete geçildiğini söyledi. Gualtieri, ayrıca siber güvenlik önlemlerinin artırıldığını ve bilgisayar korsanının kullanabildiği uzaktan erişim sistemi devre dışı bırakıldığını ifade etti.

15 BİN KİŞİYE SU SAĞLIYOR

Gualtieri, hedeflenen arıtma tesisinin civardaki işletmeler de dahil olmak üzere yaklaşık 15 bin kişiye su sağladığını belirtti. Öte yandan olaya ilişkin şimdiye kadar kimsenin tutuklanmadı ve bölgedeki diğer belediyeler olası saldırılara karşı uyarıldı.

SODYUM HİDROKSİT NEDİR?

Sodyum Hidroksit beyaz renkte olup nem çekici özelliği olan bir madde. Suda kolaylıkla çözülüyor. Yumuşak, kaygan ve sabun hissi veren bir yapıda. Sıvı ve katı halde bulunabiliyor ve herhangi bir kokusu da yok. Katı olanı payet, boncuk gibi şekillerde olurken sıvı olanı, sulu çözelti şeklinde bulunmakta. Sodyum Hidroksit temizleme malzemesi olarak kullanılır, en yaygın olanı lavabo açıcılarıdır. Güçlü yağ alma özelliği sayesinde paslanmaz çeliklerde kullanılır.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Florida'nın Tampa şehrindeki Oldsmar bölgesinde bulunan şehir suyu şebeke tesisinin bilgisayar sistemlerine sızan ve kimliği tespit edilemeyen hacker normal koşullarda musluk suyuna çok az miktarlarda ve sadece suyun asiditesini düşürmek için karıştırılan bu kimyasalı 1 milyon metreküpte 100 birimden 11 bin 100 birime yükseltmeye çalıştı.

İlgili Haberler