Bankalara dolar sorusu

Bankalara dolar sorusu
Bankalara dolar sorusu

BDDK, Merkez Bankası’nın; 8 Temmuz 2013 Pazartesi günü açtığı 7 ihalede bankalara sattığı 2 milyar 250 milyon lira paranın

BDDK, Merkez Bankası’nın; 8 Temmuz 2013 Pazartesi günü açtığı 7 ihalede bankalara sattığı 2 milyar 250 milyon lira paranın kimlere gittiğini araştırıyor.

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Merkez Bankası’nın rekor döviz satım ihalelerinin de yer aldığı 8-9 Temmuz tarihlerinde bankaların ihaleler ve müşteri işlemlerine ilişkin bütün ayrıntıları talep etti.
BDDK, Salı günü bankalara bir yazı ve doldurulması için bazı excel dosyaları göndererek sektörden bazı bilgiler istedi ve bankacılara göre istenilen bilgiler bankaların döviz masalarında yapılan işlemlerin neredeyse tamamını oluşturuyor. Bankacılar, BDDK’nın talep ettiği bilgiler arasında TCMB ile yapılan döviz satım ihaleleri bu ihalelere atılan teklifler ve buradan sağlanılan dövizin nerede kullanıldığı bilgilerinin de yer aldığını söylediler. Bir banka yöneticisi, “Arbitrajdan, müşterilerin 2 milyon dolar üzeri tüm işlemlerine kadar kim, hangi seviyeden, ne zaman döviz aldığına ilişkin tüm bilgiler isteniyor. Kısacası döviz masası tarafından yapılan tüm işlemler diyebiliriz” dedi. Merkez Bankası, Pazartesi günü tarihinde ilk ke olmak üzere yedi döviz satma ihalesi açmış, toplam 2,25 milyar dolarlık döviz satmıştı. Toplam döviz satış tutarı da 4,9 milyar dolara ulaşmış oldu. TCMB’nin döviz satım ihaleleri ile dolar/TL 1,9737 seviyesindeki tarihi zirveden döndü.