Lice’de gerginlik 1 ölü, 10 yaralı

Lice’de gerginlik 1 ölü, 10 yaralı
Lice’de gerginlik 1 ölü, 10 yaralı

Yaralılar Lice Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Durumu ağır olan 5 kişi ise Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hasta

Yaralılar Lice Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Durumu ağır olan 5 kişi ise Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Diyarbakır’ın  Kayacık Köyü’nde jandarma karakolu ek inşaatını engellemek isteyen bir grupla güvenlik güçleri arasında molotof kokteylli, biber gazlı çatışma çıktı. Şantiyeye molotof kokteyli atıp, işçilerin çadırlarını ateşe veren gruba güvenlik güçleri gaz bombası ile müdahale etti. Müdahale yetersiz kalınca uyarı ateşi açıldı. Kurşun isabet eden 1 kişi ölürken, arbedede de 2’si ağır 10 kişi yaralandı.



Karakol yapımına karşı çıktılar
Diyarbakır’ın Lice İlçesi Kayacık Köyü’nde jandarma karakoluna yapımı süren ek inşaatı engellemek isteyen grupla güvenlik güçleri arasında molotof kokteylli, biber gazlı çatışma çıktı. Molotof kokteyli atıp, çadırları ateşe veren gruba güvenlik güçleri gaz bombası ile müdahale edip uyarı ateşi açtı. Edinilen bilgilere göre olaylarda 1 kişi öldü, 2’si ağır 10 kişi yaralandı. Bölgede yeni karakol yapılmasına daha önce de Şemdinli, Yüksekova ve Çukurca’da da benzer olaylar çıkmıştı. Dün de tırmanan gerginlik, Lice’de çatışmaya dönüştü. Lice’ye 20 kilometre uzaklıktaki Kayacık Köyü’nün 200 metre dışındaki jandarma karakolunun ek inşaatına karşı çıkan, aralarında BDP’lilerin de bulunduğu kalabalık grup, dün öğleden sonra protesto gösterisi düzenledi. Karakol  önüne gelen grup, burada inşaatta çalışan işçilere engel olmak istedi. Protestocu gruptan bazıları işçilere taş atıp, molotof kokteyli ile çadırlarını yakınca, gerginlik bir anda tırmandı. Güvenlik güçleri gaz bombasıyla müdahale etti. Protestocuların karakol inşaatına girmesine engel olmakta güçlük çeken jandarma, uyarı ateşi açtı. Bu sırada bir kurşun 18 yaşındaki Medeni Yıldırım’a isabet ederek ölümüne neden oldu. 10 kişi de yaralanarak Lice Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralılardan durum ağır olan 5’i daha sonra Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dicle Üniversitsi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavileri devam eden 2 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi. Ortalığın savaş alanına döndüğü olaylar sırasında yaralananlar olduğu belirtilirken, bölgeye ambulanslar ve takviye güvenlik birimleri sevk edildi. Cihan Haber Ajansı da saat 18.45 sıralarında bölgeden geçtiği haberde 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 4 kişinin de yaralandığı bilgisini servis etti. Saat 19.51’de haberini güncelleyen Ajans, çıkan olaylarda 1 kişinin öldüğünü, 10 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

BDP’liler olay yerinde
BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ve BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, yaralıları hastanelerde ziyaret ederek doktorlardan sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç da, Lice’deki olaylarla ilgili bilgi verirken, Kayacak Jandarma Karakolu’nun yerine yenisinin yapıldığını 200 kişilik bir grubun bunu protesto etmek için inşaat alanına yürüdüğünü söyledi. Protestocular içindeki 50- 60 kişilik bir grubun molotof kokteylleri ve patlayıcılar ile inşaata saldırdığını ve işçilerin çadırların yaktığını belirten Vali Kıraç, “Bu sırada asker uyarı ateşi açıyor ve arbede yaşanıyor. Daha sonra 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 2’si ağır 6 kişinin yaralandığı yönünde bilgiler var. Bunları teyit edilmiş bilgiler değil, bunu araştırıyoruz” dedi.

Karayılan tehdit etmişti
Öte yandan PKK’nın Kandil’deki elebaşı Karayılan, 10 gün önce Başbakan Erdoğan’ı; “Sana 3 hafta mühlet! Biz sözümüzde durduk sıra sende. Meclis tatile girmeden yasaları çıkar, Öcalan’a tecriti kaldır, koruculuğu lağvet, karakolları yık” diyerek tehdit etmişti. Bu arada Lice’deki olayı protesto eden bir grup PKK’lı Bingöl karayolunu trafiğe kapattı.