Filistin lideri Abbas Erbil'de

Filistin lideri Abbas Erbil'de

Filistin lideri Abbas Erbil'de

Barzani ile Abbas, Erbil kentindeki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Barzani ile Abbas, Erbil kentindeki görüşmenin  ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, peşmerge lideri Mesud Barzani ile görüştü. Abbas, Erbil kentindeki görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, randevu almaya gerek olmadan, bölgenin kapılarının kendilerine daima açık olduğu duygusunu taşıdıklarını belirtti. Filistin lideri, Barzani’nin, ziyaretinden 24 saat öncesine kadar haberdar olmadığını ancak gelişinde kendisini “hoş geldin” diyerek karşıladığını söyledi. Abbas’ın bölgeyi ziyaret eden ilk devlet başkanı olduğunu ifade eden Barzani ise, “Filistinlilerin geçmişte olduğu gibi bugün de halkımıza yardım etmesine alışığız” dedi. Barzani, Filistin konsolosluğunun Erbil’de açılacak ilk konsolosluk olmasını umduklarını belirtti.

Barzani’ye sert uyarı
Irak’ın kuzeyiyle ilgili yayınlanan raporda, aşiret reisi Mesud Barzani yönetiminin bölgede estirdiği teröre dikkat çekilerek, peşmerge güçlerinin keyfi tutuklama ve işkenceler yaptığı belirtildi

Washington’dan aldığı destekle özellikle Irak’ın kuzeyinde Türkmenlere yönelik terör estiren peşmerge lideri Mesud Barzani yönetimine sert uyarılar yapıldı. Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütü, peşmergenin Irak’ın kuzeyinde keyfi tutuklamalar ve işkence yaptığını bir raporla ortaya koydu. Aşiret reisi Barzani’den bu terörün kontrol altına alınmasını isteyen örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika yetkilisi Malcolm Smart, Irak’ın kuzeyinde ciddi hak ihlalleri yaşandığını söyledi. Raporda, “Keyfi tutuklamalar ve işkence ve gazetecilere saldırılar gibi gerçek soru2nlar hala var. Yönetim, bunlara derhal karşı koymalı” denildi.

Kayıplar var
Irak’ın kuzeyinde geçen yıl yapılan incelemelere dayandırılan raporda, bölgede peşmerge tarafından çok sayıda kişinin keyfi şekilde tutuklandığı, bazılarına işkence yapıldığı ve bazılarının kaybolduğu belirtildi.  Haklarında dava açılmadan yıllarca tutuklu kalan yüzlerce kişinin serbest bırakılması istenen raporda “Bölgesel yönetimin, güvenlik güçlerini kontrol etmek için somut önlemler alması ve güvenlik gücü mensuplarının yasalar karşısında sorumlu olması gerekiyor” denildi.