Firmaların bağımsız denetim şartı kaldırıldı

Firmaların bağımsız denetim şartı kaldırıldı
Mekez Bankası (TCMB), yurt içi ve yurt dışından döviz kredisi kullanan şirketler ile ilgili düzenlemeye gitti. Kredi miktarı 15 milyon doları aşan firmaların bağımsız denetim şartı kaldırıldı. Firmalar 15 milyonu aşan kredileri aylık olarak TCMB'ye bildirecek.

TCMB''nin döviz pozisyonunu etkileyen işlemleri izlemek amacıyla döviz kredisi kullanan firmalardan bilgi ve belge toplanması ile ilgili usul ve esasları düzenleyen yönetmelikte önemli bir değişiklik yaptı. 

Dünya''nin aktardığı habere göre; yurt içi ve yurt dışı kaynaklarından sağlanan kredi tutarı 15 milyon doları aşan, banka ve finans kuruluşu dışındaki gerçek ve tüzel kişiler ile belediyeler ve bağlı işletmelerinin, TCMB''ye bildirimde bulunma yükümlülüğüne rakamsal olarak değişikliğe gidilmedi.

Yönetmeliğin önceki halinde bildirimin ilgili hesap dönemi sonunda yapılması beklenirken, yapılan düzenlemenin ardından bildirim aylık bazda yapılmasına karar verildi.

Yönetmelikte yapılan en önemli değişiklik ise bu firmaların bağımsız denetimden geçmelerini öngören hükümlerinde gerçekleşti.

 Yönetmeliğin bağımsız denetimin şartlarını düzenleyen 7. maddesi ise yürürlükten kaldırıldı. Öte yandan 4. maddede yer alan bağımsız denetime ilişkin ibareler de yönetmelikten çıkarıldı. TCMB''nin kur riski yönetiminde etkinliği arttırmak için hazırlayacağı veri tabanı ve düzenlemelerden oluşan Sistemik Risk Veri Takip Sistemi''nin kullanıcıları arasından, denetçiler de çıkarıldı.

Ayrıca yönetmeliğin 12. maddesinde yer alan, "Veri bildiriminin yapılmaması, doğru veya eksiksiz gerçekleştirilmemesi veya olumsuz görüş verilmesini gerektiren durumların düzeltilmemesi hallerinde 1211 sayılı Kanunun 68. maddesi gereğince işlem başlatılabilir” şeklindeki fıkrasında bulunan, “olumsuz görüş verilmesini gerektiren durumların düzeltilmemesi hallerinde" ifadesi de kaldırıldı.

1211 Sayılı Merkez Bankası Kanunu’nun 68. maddesi, yükümlülüklere uyulmaması durumunda verilecek cezaları içeriyordu.

BÜYÜK ZORLUKLAR ÇIKARACAK

Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı YMM Yılmaz Sezer, düzenlemeye ilişkin bunun pratikte kapsamdaki firmalara büyük zorluklar çıkaracağını ifade etti.

Hâlen firmalarla bağımsız denetçiler arasında, geçtiğimiz yıl yapılan işlemlerin bildirilmesine ilişkin sözleşmeler bulunduğunu vurgulayan Sezer, "Bu bildirim işlerini ve veri girişini bugüne kadar bağımsız denetim firmaları yaptıkları için, firmalar kendi bünyelerinde böyle bir sistem kurmadılar. Ayrıca daha önce 3 ayda bir yapılan veri girişi aylığa indirildi" ifadelerini kullandı.