Flaş… Flaş… MİT’çi Mehmet Eymür hayatını kaybetti

Flaş… Flaş… MİT’çi Mehmet Eymür hayatını kaybetti
MİT'in önemli isimlerinden biri olan eski Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür hayatını kaybetti. Eymür tedavi gördüğü hastanede entübe edilmişti.

MİT’in eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür 81 yaşında hayatını kaybetti. Eymür, bir süredir tedavi gördüğü Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde entübe edilmişti.

METHMET EYMÜR KİMDİR?

Mehmet Eymür, 70'li yılların başında İstanbul'da Ulaş Bardakçı ile Kızıldere'de Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü operasyonlara katıldı. 1983'te kurulan MİT Kaçakçılık Şubesi'nin başına müdür olarak atanan Eymür, suikast sonucu öldürülen MİT mensubu Hiram Abas'ın en yakın çalışma arkadaşı olarak tanındı. Hazırladığı eski Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ, Ünal Erkan ve Mehmet Ağar'ı hedef alan ünlü MİT Raporu nedeniyle 10 Haziran 1988'de MİT'ten ayrıldı.

Kısa süre sonra kuruma yeniden dönen ve 1995'te Kontrterör Daire Başkanı olarak çalışmaya başlayan Eymür, 1997'de Washington'a gönderilmiş, bir yıl sonra da merkeze çekildi.

MİT'ten uzaklaştırılıp Şeker Fabrikası'na atanan, daha sonra bu atamaya karşı dava açan ve emekliliğini isteyerek ABD'ye dönen Eymür'ün, 2002'de Türkiye'ye döndükten sonra kumarhane/casino sektörünün önde gelen isimlerinden Sudi Özkan'ın danışmanlığını yaptığı, hakkındaki iddialar arasındaydı. Eymür, ABD'deyken "atin.org" adlı internet sitesini açarak, kritik/tartışma yaratan bilgiler paylaştı.

MEHMETLERİN SAVAŞI NEDİR

“İki Mehmet” yani Mehmet Eymür ile Mehmet Ağar arasındaki bu kavga, 1980’li yılların ortasında başlayıp on yılı aşkın bir süre devam etmişti.

Genellikle kapalı kapılar ardında cereyan eden olaylar sadece iki skandal patlak verdiğinde aleniyete dökülmüş, su yüzüne çıkmıştı: önce MİT Raporu skandalında; sonra da Susurluk skandalında.

1988 yılı başında patlak veren MİT Raporu skandalında çatışan ekiplerin bir tarafında Hiram Abas-Mehmet Eymür grubu, karşı tarafta ise Nuri Gündeş (dönemin MİT İstanbul bölge başkanı) ve içinde Mehmet Ağar’ın da müdür yardımcısı olduğu İstanbul Emniyeti vardı.

Mehmet Eymür’ün kaleme aldığı MİT Raporu, Tarık Ümit gibi bazı muhbirlerin verdiği bilgilerle, bazı mafya babalarının ifadelerinden derlenmişti. İstanbul ekibini tasfiye etmeye yönelik suçlamalarla doluydu.

Ama bu ilk kavgada yenik düşen, raporu yazan taraf oldu: Hiram Abas ve Mehmet Eymür MİT’ten uzaklaştırıldı. Mehmet Ağar ve diğerleri terfi ettirildi.

“İki Mehmet kavgası” alttan alta sürerken, Mehmet Eymür 1994’te MİT’e (Özel İstihbarat Dairesine) geri getirildi. Ve Susurluk skandalı patlamadan az önce yazdığı yeni bir rapor daha ortaya çıktı.

Bu raporda da Mehmet Ağar suçlanıyor, Susurlukla ilgili olayların çoğunda onun parmağı olduğu yazılıyordu.

İkinci kez su yüzüne çıkan kavgada da yenik düşen yine Eymür oldu. Yine MİT’ten uzaklaştırıldı. Mehmet Ağar dokunulmazlığı olduğu için Susurluk davasında yargılanamadı.

İlgili Haberler