Macron çizmeyi aştı: Türkiye'ye süre tanıdılar

Macron çizmeyi aştı: Türkiye'ye süre tanıdılar
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Türkiye ile iyi niyet çerçevesinde yeniden görüşmek istiyoruz" dedi.

Akdeniz’e kıyısı olan AB ülkelerinin liderleri, bugün Fransa’nın öncülüğünde Korsika adasında bir araya geldi.

MED7 olarak adlandırılan zirvenin ardından yaptığı açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Saf değiliz, ama Türkiye ile iyi niyet çerçevesinde yeniden diyalog kurmak istiyoruz" dedi.

MED7 Forumu sonuç bildirgesinde ise, "Türkiye’yle diyaloga geçilmesinde ilerleme sağlanamaması ve Türkiye’nin tek taraflı faaliyetlerini sonlandırmaması halinde, Avrupa Birliği ilave kısıtlayıcı tedbirler listesi geliştirmeye hazırdır." ifadeleri yer aldı.

Fakat bu 7 ülkenin yaptığı açıklama resmi olarak Avrupa Birliği bloğunun tamamının görüşünü yansıtmıyor. Rum Kesimi, Haziran ayında Türk şirketlere ve bireylere yaptırım için çağrıda bulunmuş fakat aralarında Almanya’nın da olduğu birçok ülke bu karara destek vermemişti.

ANKARA’DAN MACRON’A SERT TEPKİ

Korsika’daki zirveden önce Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ikili ilişkilerde sorunun Türk halkı olmadığını söylemiş, sorunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu dile getirmişti. Bu açıklama Ankara’dan büyük tepki çekerken, AKP Sözcüsü Ömer Çelik Twitter üzerinden Macron’un sözlerini eleştirmişti.

Çelik, “Bizim sizin gibi sömürgeci kafalarla sorunumuz var Bay Macron. Acı çektirdiğiniz haklarla ve sömürmek istediğiniz halklarla insani ve kardeşlik bağımız var. O yüzden sizinle karşı karşıyayız. Tehdit dili kullandığınız ülke Türkiye’dir. Türkiye size en uygun cevapları verecektir” demişti.