Fuat Oktay: "Suriyelilere 40 milyar dolar harcadık"

Fuat Oktay: "Suriyelilere 40 milyar dolar harcadık"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ülkede 4 milyon Suriyeli olduğunu ve 8.5 yılda mültecilere 40 milyar dolar harcandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te düzenlenen 'Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu'na katıldı.

Türkiye'nin son 8.5 yılda Suriyeliler için tüm imkanları seferber ettiğini söyleyen Oktay, 40 milyar doların üzerinde para harcandığını söyledi.

Oktay, 4 milyon Suriyelinin Türkiye'de olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

"Suriye kökenli sığınmacılar açısından baktığımızda geçici barınma merkezlerinde 62 bin 578, geçici barınma merkezleri dışında ise 3 milyon 622 bin 404 kayıtlı Suriyeli bulunmaktadır. Göç dalgasının başlangıcından bu yana ortaya koyduğumuz etkin göç yönetimiyle güvenlik, sağlık, barınma, gıda ve eğitim gibi temel hizmetler sığınmacılara en etkin şekilde sunulmaktadır."

'TÜRKİYE, SURİYELİLERE 40 MİLYAR DOLAR, AB İSE 3 MİLYAR EURO HARCADI'

"Suriyeli sığınmacılara yönelik hizmetler için 8,5 yıldır yaptığımız harcama 40 milyar doları aşmış durumda. Buna karşın AB kaynakları 2016 yılından bu yana sadece 3 milyar avroluk destek verebilmiştir. Bu maddi yük, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşların söz verdiği fonları sağlamadığı sürece bir ülkenin tek başına altından kalkabileceği miktarın üzerindedir. "