Gazeteciler Bakan Koca’nın bugüne kadar söylediklerini tek tek yazdılar. Ah şu gerçek gazeteciler olmasaydı pandemiyi ne güzel yönetirdik

Gazeteciler Bakan Koca’nın bugüne kadar söylediklerini tek tek yazdılar. Ah şu gerçek gazeteciler olmasaydı pandemiyi ne güzel yönetirdik
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 50 milyon vatandaşın aşılanmasıyla ilgili takvime ilişkin çelişkili açıklamalarda bulunmasının yankıları sürüyor. Bakan Koca, Önce 52 milyon, sonra 50 milyon vatandaşın aşılanacağını söylerken “Mayıs sonu” olarak verdiği tarihi ise Sonbahar olarak değiştirdi. Koca’nın bu açıklamaları eski açıklamalarındaki çelişkileri de tekrar gündeme getirdi. Bakan Koca’nın açıklamalarını Yeniçağ daha önce defalarca gündeme getirmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Mart’ta Türkiye’de ilk korona virüs vakası görülmesinin yıl dönümünde kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulunmuştu.

Bakan Koca buradaki açıklamasında Sonbahar’da 50 milyon vatandaşın aşılanmasını planladıklarını açıkladı. Bakan Koca bu açıklamadan 14 gün önce Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada ise 52 milyon vatandaşın Mayıs sonuna kadar aşılanmış olacağını açıklamıştı.

YENİÇAĞ DEFALARCA GÜNDEME GETİRDİ

Sağlık Bakanı Koca’nın tartışmalara neden olan açıklamalarını Yeniçağ gazetesi internet servisi daha önce defalarca gündeme getirmişti.

Koca’nın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündem getirdiği bedava gönderilen 1 milyon doz Çin aşısına para ödendiği iddialarına verdiği kafa karıştıran açıklamalar, aşılama tarihindeki ertelemeler, yerli aşı çalışmalarına ilişkin farklı açıklamaları…

"GERÇEKLERİ KAMUOYUYLA PAYLAŞMALIDIR"

Öte yandan Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç "Aşılama sürecinin en geç mayıs ayında biteceğini açıklayan Sayın Bakan 15 gün sonra fikir değiştirerek aşılama sürecinin bu kez sonbahara kaldığını söylemiştir. Ancak sonbahardan sonra virüsün yayılma hızının düşeceğini ve vaka ve kayıp sayılarının azalacağını belirtmiştir." diyerek çelişkili açıklamalara tepki gösterdi.

Doktorlar ortaya çıkan tabloya ilişkin "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşı konusunda 15 gün içerisinde iki farklı açıklama yapması güvensizliğe ve aşı tereddüdüne yol açmaktadır. Sağlık Bakanı bir an önce güven kaybına yol açan bu açıklamaları terk ederek gerçekleri kamuoyuyla paylaşmalıdır." açıklamasını yaptılar.

BAKAN KOCA’NIN TARTIŞMALI AÇIKLAMALARI

Sağlık Bakanı’nın çelişkili konuşması daha önce tartışmalara neden olan açıklamalarını da yeniden gündeme getirdi.

Gazeteci Faruk Bildirici de Bakan Koca’nın yerli aşı, BioNTech aşısı ve aşılama takvimine ilişkin farklı açıklamalarını tek tek hatırlattı.

Bakan Koca yerli aşı ile ilgili Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen aşının Faz 2 aşamasına geldiğini, altı aşı adayının da Faz 1 aşamasında olduğunu duyurmuştu.

Ancak Erciyes Üniversitesi’nde üretilen aşının Faz 2 aşaması halen sürüyor. Üniversite Rektörü Prof.Dr. Mustafa Çalış, 12 Mart’ta “Faz 2 aşılaması nisan sonuna doğru biter diye ümit ediyorum” açıklaması yaptı.

Ayrıca, Koca’nın "Sağlık kurumlarının günde 1 milyon kişiyi aşılama kapasitesi bulunduğu" yönündeki açıklamaları dikkate alındığında 14 Ocak’ta başlayan aşı sürecinde bugüne değin aşılananların sayısının 30-40 milyonu bulması gerekirdi. Aşılananların sayısının 11 milyon düzeyinde kalması aşı tedarik sürecinde aksamalar olduğunu gösteriyor.

Bakan Koca, Sinovac ile Aralık-Ocak-Şubat aylarında 50 milyon doz satın almak için sözleşme imzalandığını söylemişti. Zira 10 Şubat’ta gelen aşı miktarının 15 milyon doz olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı bir başka açıklamasında ise "İlave BioNTech ile ilgili 4,5 milyon doz mart sonu olmak üzere sözleşme yapıldı. BioNTech ile ilgili ilk etapta gelebilecek aşı miktarı 800 bin olacak, toplam 4,5 milyon." ifadelerini kullandı ancak BioNTech/Pfizer aşılarından tek bir haber alınamadı.

İlgili Haberler