Gezi'den ağır müebbet ve 18 yıl hapis çıktı | Erdoğan'ın aynı akşam 'adalet' konuşması dikkat çekti

Gezi'den ağır müebbet ve 18 yıl hapis çıktı | Erdoğan'ın aynı akşam 'adalet' konuşması dikkat çekti
2013'teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman'a da 18’er yıl hapis cezası verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın akşam saatlerinde 'adalet'le ilgili yaptığı açıklama ise dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

Gezi davasında dün ceza yağdı. Gezi davasına bakan üye hâkim Murat Bircan''ın, 2018 yılında AKP''den Samsun milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı..

Osman Kavala''nın avukatı Köksal Bayraktar karar öncesi konuyla ilgili "Siyasi bir liderle arasındaki bağı açık eden bir hakimin karar verme mevkiinde bulunmaması gerekir. Bunlar üzeri örtülecek şeyler değil. Mahkemenin bir karar vermesi lazım, bu karar davadan çekilme şeklinde veya üye hakimin çekilmesi şeklinde olabilir. Biz sizi reddediyoruz. Bunun 4,5 yıldır tutuklu olan müvekkilimizin durumuna halel getireceğinin de farkındayız." demiş;

Kavala''nın avukatlarından Evren İşler de "Adil yargılanmanın görüntüde de topluma yansıtılması gerekir. Bir yurttaşın burada adil bir yargılama yapıldığını hissetmesi gerekir. Mahkeme heyetini oluşturan üyelerin ismini Google''a yazdığımızda üye hakim Murat Bircan''ın Bafra Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü''nde çalışırken istifa edip hakim olduğunuzu görüyoruz. Murat Bircan aynı zamanda AKP''den milletvekili aday adayı da olmuş. güveniyor Bu dosyada Erdoğan ilk mağdur. Talimat vermeye gerek var mı? Üye hakim onu seviyor zaten" açıklaması yapmıştı.

ADALETİN OLMADIĞI YERDE HUZUR OLMAZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, karar sonrası Yüksek Yargı Temsilcileri ile iftar programında açıklamalarda bulundu. Erdoğan''ın "Devlet işleyişinde her işin başı adalettir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adaletin olmadığı yerde huzur olmaz, güvenlik olmaz, kalkınma, ilerleme, refah olmaz" ifadelerini dikkat çekti.

İşte Erdoğan''ın yaptığı açıklamalardan öne çıkan kısımlar...

AYM''nin 60. yaşını canı gönülden tebrik ediyorum. Kardeşliğin, dostluğun, muhabbetin gönülleri doldurduğu bu kutlu ayın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini, barışa, huzura, istikrara kapı aralamasını rabbimden niyaz ediyorum.

"ADALETE GÜVEN GELİŞİYOR"

Sadece devleti değil bireyden başlayarak, tüm toplumu ayakta tutan temel direk de adalettir. Adalet hangi ırktan, hangi inançtan, hangi renkten, hangi coğrafyadan olursa olsun tüm insanlığın ortak arayışı, ortak talebi, ortak değeridir. Devlet işleyişinde her işin başı adalettir.

Yargıda da temel kanunların yenilenmesinden geleneksel mimariye sahip yeni adliye sarayların inşasına, UYAP''ın kuruluşuna kadar cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarını gerçekleştirdik. Hakimlerimizin, savcılarımızın ve yardımcı personelin eğitimi, özlük ve ve sosyal haklarında da düzenlemeler yaptık. Son yıllarda karşılaştığımız onca badireye, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz Darbe girişimi gibi, rağmen adalete güven gelişiyor. Türk demokrasisini birinci sınıf demokrasi haline getirmek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.

GEZİ PARKI OLAYLARI NEDİR?

Gezi Parkı olayları(2013) Binlerce kişinin, 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti''nin, İstanbul''un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve sadece umumi hizmette kullanılmak koşulu ile tapuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi''ne tahsis edilmiş olan[64] Taksim Gezi Parkı''na İstanbul 6. İdare Mahkemesi ve 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı[65] olduğu hâlde Topçu Kışlası''nı Taksim Yayalaştırma Projesi çerçevesinde imar izni olmadan yeniden inşa etmesini engelleme eylemi.

Gezi Parkı olaylarında polis müdahalesi sonrası 8 sivil (Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Berkin Elvan, Burak Can Karamanoğlu, Mehmet İstif ve Elif Çermik) ve 2 güvenlik görevlisi (polis komiseri Mustafa Sarı ve polis memuru Ahmet Küçüktağ) hayatını kaybetmiş, 9063 kişi yaralanmıştı.

İlgili Haberler